Politie New York beschouwde hele moskeeën als terreurorganisaties

Een agent (l) en een toeschouwer, twee maanden geleden bij een persconferentie in New York City. Tijdens de persconferentie vertelden mensenrechtenorganisaties, juristen en bewoners dat ze het New Yorkse korps gingen aanklagen vanwege de spionageprogramma's. Beeld afp
Een agent (l) en een toeschouwer, twee maanden geleden bij een persconferentie in New York City. Tijdens de persconferentie vertelden mensenrechtenorganisaties, juristen en bewoners dat ze het New Yorkse korps gingen aanklagen vanwege de spionageprogramma's.Beeld afp

De politie van New York heeft de afgelopen jaren stilletjes volledige moskeeën bestempeld als terreurorganisaties. Op die manier konden agenten imams bespioneren, ook wanneer zij nergens van werden verdacht.

Robin de Wever

De methode had verstrekkende gevolgen; iedere moskeebezoeker was een potentieel doelwit van onderzoek. Een aantal moskeeën werd in de jaren na 11 september 2001 door de politie geïnfiltreerd. In tenminste één geval, in de wijk Brooklyn, slaagde een informant erin om lid te worden van het bestuur.

Dat schrijven twee Amerikaanse journalisten van het persbureau AP in een boek dat deze week verschijnt. In artikelen voor AP beschreven Matt Apuzzo en Adam Goldman de afgelopen jaren al hoe korpsen in en buiten New York moslims nauwlettend in de gaten hielden, ook al was er geen aanwijzing dat de gelovigen radicale sympathieën hadden. De onderzoeken leidden niet tot arrestaties.

Voormalige FBI-chef: spionage heeft kwaad bloed gezet
Een prominente FBI-agent liet zich vorig jaar al kritisch uit over de strategie. Volgens Michael Ward, hoofd van het bureau in de stad Newark, heeft de brede 'spionage' de relatie met de moslimgemeenschap weinig goed gedaan. De veiligheid zou juist negatief zijn beïnvloed. Ward sprak overigens niet alleen over New York. De FBI had vergelijkbare spionageprogramma's in andere steden.

Tijdschrift WIRED meldde twee jaar geleden al dat studenten van de terreureenheid van de FBI te horen hebben gekregen dat ook gematigde moslims terreur toejuichen. Hoe vromer een moslim, hoe groter volgens het FBI-lesmateriaal de kans dat hij geweld gebruikt. Die destructieve neiging laat zich volgens het lesmateriaal onmogelijk ten goede keren.

'Iedere oorlog tegen niet-gelovigen is geoorloofd', legt een presentatie over de sharia (het islamitische wettenstelsel) uit. 'Gematigdheid is ondenkbaar als de Koran blijft gelden als het onfeilbare woord van Allah.'

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden