Politie Nepal schiet op betogers

(Novum/AP) - Nepalese politieagenten hebben donderdag met rubberkogels maar ook met scherpe munitie geschoten op duizenden betogers die zich aan de rand van de hoofdstad Kathmandu opmaakten om op te trekken naar het centrum. Daarbij zijn zeker drie doden en meer dan veertig gewonden gevallen. Dat hebben artsen, ooggetuigen en een mensenrechtengroep gemeld.

Veiligheidstroepen hebben het ziekenhuis waar zich de lichamen van de gedode demonstranten bevonden in de loop van de avond bestormd en de lichamen om onbekende redenen meegenomen, meldden ziekenhuismedewerkers. Veel betogers zijn met hoofdwonden opgenomen in ziekenhuizen. Tien gewonden zouden in kritieke toestand verkeren.

De politie probeerde de betogers die zich in de wijk Kalanki aan de westelijke rand van Kathmandu verzamelden eerst met traangas uiteen te drijven. Toen dit niet lukte werd er geschoten, eerst met rubberkogels en toen met scherp, aldus Kunjan Aryal van de groep INSEC-Nepal.

In Kathmandu was een algeheel uitgaansverbod van kracht. Leger en politie hadden opdracht gericht te schieten op iedereen die zich toch op straat waagde. Anders dan voorheen kregen buitenlandse diplomaten, journalisten en mensenrechtenwaarnemers geen speciale pasjes om wel de straat op te mogen. Buitenlandse journalisten werden door de politie teruggebracht naar hun hotels. Later op de dag werd het uitgaansverbod met zeven uur verlengd tot vrijdagmorgen.

In een dorp in Zuidwest-Nepal, waar ook werd gedemonstreerd, opende de politie eveneens het vuur op betogers. Volgens het Nepalese ministerie van defensie, dat meldde dat het gebruik van geweld noodzakelijk was omdat de situatie uit de hand dreigde te lopen, vielen daarbij 26 gewonden.

In het zuiden van het land lieten de communistische rebellen donderdag negentien politieagenten gaan die twee weken eerder gevangen waren genomen bij een aanval op de plaats Malangawa, zo'n 120 kilometer ten zuiden van Kathmandu. Bij die aanval, op 5 april, vielen dertien doden. Naast zes politiemannen en vijf rebellen vonden twee burgers de dood.

In het centrum van Kathmandu klommen bewoners donderdag op de daken van hun huizen om met gefluit en gerammel op potten en pannen hun ongenoegen over het bewind van koning Gyanendra kenbaar te maken. Mensen brachten elkaar met behulp van sms'jes op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en betogers trachtten via de mobiele telefoon zoveel mogelijk mensen ertoe te bewegen zich bij hen aan te sluiten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden