Politie neemt vingerafdruk af op straat

Foto © Thinkstock Beeld
Foto © Thinkstock

De politie kan binnenkort met een speciaal apparaatje vingerafdrukken afnemen op straat. Dat moet het politiewerk vergemakkelijken en is in eerste plaats bedoeld voor intensievere controle op illegale vreemdelingen.

Bij wijze van proef krijgen ongeveer 125 agenten bij verscheidene regiokorpsen zo'n scanner, een soort smartphone, zo heeft het ministerie van veiligheid en justitie besloten. De proef is al begonnen en agenten kunnen via hun Blackberry bepaalde informatie opvragen ter controle van iemands identiteit.

In de loop van het najaar zal de vingerafdrukscan in fases daaraan worden toegevoegd.

Het apparaatje controleert via een beveiligde koppeling met de zogeheten basisvoorziening vreemdelingenketen, waar vingerafdrukken zijn opgeslagen, of iemand legaal in Nederland verblijft.

Er moet wel aanleiding zijn om iemand op zijn identiteit te controleren, benadrukt een woordvoerder van het ministerie van veiligheid en justitie. "Het is onderdeel van het gewone politiewerk. In plaats van op het bureau neem je ter plekke de vingerafdruk. Daardoor dring je de bureaucratie terug, zorg je voor meer blauw op straat en verbeter je het opsporingswerk."

De proef loopt tot het voorjaar. Dan wordt bekeken of de nieuwe technologie op bredere schaal kan worden ingezet.

Zo kan de politie bijvoorbeeld nagaan of iemand die staande is gehouden, nog een gevangenisstraf moet uitzitten of een valse naam heeft opgegeven.

Mobiele vingerafdrukapparaten zijn al langer in gebruik bij de Britse politie, die zegt op deze manier vele uren werk te besparen. Daar liep een proef in 2006. Vingerafdrukken worden er vergeleken met de databank van de nationale politie, maar niet opgeslagen.

Er ontstond vorig jaar wel commotie onder organisaties die opkomen voor de vrijheid van burgers, toen het aantal apparaten werd uitgebreid, rapporteerden Britse media. De organisaties vreesden willekeur en meenden dat er duidelijke grenzen moesten worden gesteld aan het gebruik van het apparaat door de politie.

De BBC wist de hand te leggen op een document waaruit bleek dat agenten een onevenredig aantal burgers van Aziatische en Afrikaanse afkomst onderwierpen aan de 'lantaarn', zoals de scanner wordt genoemd.


Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden