'Politie moet daders van sexting aanspreken, niet slachtoffers'

Illustratie Beeld Suzan Hijink
IllustratieBeeld Suzan Hijink

De oproep van de politie aan jongeren om vooral geen naaktfoto's en -video's te versturen, valt niet bij iedereen in goede aarde. Moet je je bij sexting richten op de slachtoffers of moet je juist de verspreiders van naaktbeelden op de ernstige gevolgen wijzen?

Verstuur vooral geen naaktfoto's en -video's, want die kunnen ongewenst worden verspreid: dat is de oproep van de politie aan jongeren. Het zogeheten sexting is populair en het uitlekken van deze persoonlijke beelden veroorzaakt veel leed. Voorkomt deze oproep ook echt problemen?

Grote gevolgen

Het maken en verzenden van erotisch getinte foto's en video's is een al even delicate kwestie als de dialoog die het oproept. De gevolgen kunnen groot zijn: kinderen, soms pas 11 of 12, kampen met psychische problemen of zelfmoordgedachten als een intieme foto is uitgelekt. "Het kan zijn dat een meisje een naaktfoto van zichzelf naar een jongen stuurt op wie ze verliefd is, en dat hij deze dan doorstuurt", aldus Yet van Mastrigt, zedenexpert bij de Nationale Politie. Van Mastrigt ziet veel gevallen van jongeren die deze naaktbeelden doorsturen en zich niet bewust zijn van de gevolgen. Het slachtoffer rest een lijdensweg vol schaamte en angst.

Justine Pardoen van Bureau Jeugd & Media noemt de goedbedoelde waarschuwing van de politie dom. Volgens haar spreekt de oproep slachtoffers aan in plaats van daders, en dat zit haar dwars. Pardoen: "Mensen denken nu: zie je wel, slachtoffers hadden beter moeten weten, ze hadden die foto's gewoon niet moeten versturen. Deze oproep slaat de plank totaal mis."

Bovendien kunnen foto's per ongeluk worden verspreid, bijvoorbeeld als een computer wordt gehackt. "Of een meisje verzendt een foto van haar nieuwe ondergoed naar haar vriendinnen. Dan loopt de vriendschap op de klippen en stuurt een van de vriendinnen die beelden door", zegt Pardoen.

Ook voor ouders

De politie wil met de waarschuwing het gesprek aangaan: "Het is belangrijk dat iedereen zich bewust wordt van de mogelijke gevolgen. De oproep is ook gericht aan ouders, mogelijk zelfs nog meer. Ga met je kind de dialoog aan over internet en seksualiteit", zegt Van Mastrigt.

Al eerder adviseerde de politie alleen aan sexting te doen in een vertrouwde omgeving, of te zorgen dat het gezicht niet in beeld is op een naaktfoto of -video. Nu scherpt de politie dat advies aan. "Niemand kan beloven dat gevoelige beelden niet uitlekken. De kans op verspreiding is te groot", aldus Van Mastrigt. "Er is geen juiste manier om veilig aan sexting te doen. Zodra de foto wordt verstuurd, ben je de controle kwijt."

Hebben experimenterende jongeren wel een boodschap aan de waarschuwingen? Voor Safer Internet Day deed de Universiteit van Amsterdam vorig jaar een onderzoek, waaruit bleek dat 90 procent van de jongeren ervan uitgaat dat zogenoemde 'sexts' worden verspreid, en 64 procent weet dit zelfs zeker. Volledig blind voor de gevaren lijkt niemand te zijn. Waarom doen jongeren het dan toch?

"Kinderen zijn nog niet in staat om de gevolgen volledig te overzien", legt Van Mastrigt uit. "Als een meisje verliefd is, weet ze zeker dat ze die jongen kan vertrouwen en verstuurt ze die foto alsnog. Al weet ze ergens in haar achterhoofd wel dat het fout kan gaan."

Gezonde angst voor het internet

Ervaringsexpert Francien Regelink (31) vindt de politieoproep niet reëel. Zij werd op 15-jarige leeftijd slachtoffer van sexting toen een intieme foto van haar borsten uitlekte en door de hele school werd opgehangen. "Ik vind het goed dat de politie aandacht genereert voor het onderwerp, maar sexting zal nooit stoppen. En dat hoeft ook niet. Seksualiteit hoort nou eenmaal bij het leven. We moeten jongeren vooral waarschuwen voor negatieve gevolgen."

Wakkert de politieoproep het wantrouwen tussen jongeren aan? Moet het internet worden gevreesd? Van Mastrigt: "Vertrouwen in elkaar moet er altijd blijven, maar een beetje meer angst voor internet is misschien wel gezond."

Pardoen heeft een ander advies, zij spreekt liever de (toekomstige) daders aan: "Verwijder doorgestuurde naaktbeelden en begrijp wat je aanricht als je ze aan anderen verzendt. Doe het niet. Als niemand de beelden doorstuurt, is er ook geen misbruik."

Lees ook:

Sexting is het probleem niet, kwetsbare jongeren wel

'Beter vertrouw je niemand' is een idiote waarschuwing. Juist in de puberteit, als je los probeert te komen van je ouders, stel je je vertrouwen in je leeftijdsgenoten. Je vertrouwt je vaste verkering en je beste vrienden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden