Politie Mexico pakt bij moord op kardinaal betrokken drugbaas

MEXICO-STAD (AP, Reuter) - Na een landelijke klopjacht hebben leger en politie van Mexico 's lands meest gezochte drugboef gevangen. De arrestatie van Joaquin Guzman Loera was bevolen nadat hij vorige maand betrokken was bij de abusievelijke moord op de kardinaal van Guadelajara.

Guzman, bijgenaamd 'El Chapo', werd gisternacht gearresteerd in Tapachula, nabij de grens met Guatemala. Hij was in het gezelschap van zijn vrouw en zeven aanhangers, die allen zijn opgepakt. Zij zouden, in het zicht van een politiemacht van tweehonderd man, geen verzet hebben gepleegd. De hoofdverdachte werd gisteren over gebracht naar een zwaar bewaakte gevangenis even buiten Mexico-stad.

Guzman stond al jaren bekend als het hoofd van de zogeheten Sinaloa-drugbende, die onder andere ook verantwoordelijk zou zijn voor de moord op een Amerikaanse agent van de anti-narcoticabrigade. Hij kon echter gewoon zijn gang gaan, voornamelijk omdat hij goede contacten had in het plaatselijke politie-apparaat en zelfs in de regering van de deelstaat Jalisco. Na de moord op kardinaal Juan Posadas Ocampo, vorige maand, zette de Mexicaanse regering echter een prijs van acht miljoen dollar op het hoofd van Guzman, diens medebendeleider Salazar Palma en de gebroeders Ramon en Francisco Arellano Felix, de bazen van het rivaliserende Tijuana-kartel.

Volgens de Mexicaanse overheid werd bisschop Posadas Ocampo per abuis doodgeschoten op de parkeerplaats van het vliegveld van Guadelajara, toen de twee rivaliserende bendes daar in een vuurgevecht verwikkeld raakten. Omdat de kardinaal in een zelfde auto als Guzman reed, werd hij bij het uitstappen aangezien voor de drugbaron en doorzeefd met kogels. Er vielen nog zes andere doden.

Na de dood van de kardinaal stak er een storm van protest op in Mexico, gericht tegen de in betrekkelijke stilte machtig geworden drugbendes. President Carlos Salinas kondigde een 'nationale kruistocht' aan tegen de handel. Sinds die tijd zijn er ongeveer twintig mensen gearresteerd, onder wie minstens zeven hoge politie-functionarissen. Volgens de openbare aanklager heeft ook het gerechtelijke apparaat sterke banden met de drugwereld.

De zoekactie naar de kopstukken bracht ook een lange en zeer geavanceerde tunnel aan het licht, die was gegraven onder de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten, nabij Tijuana.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden