Politie: meeste relschoppers kwamen uit Geldermalsen
Nee, ze kwamen niet van buiten. De relschoppers die gisteravond de raadzaal van Geldermalsen bestormden waar een raadsvergadering plaatsvond over de komst van een groot azc, komen bijna allemaal uit het dorp zelf. Dat zei Lute Nieuwerth, districtschef van de politie Gelderland-Zuid, vanochtend.
De veertien relschoppers die gisteravond zijn opgepakt, zijn zonder uitzondering inwoners van Geldermalsen, zei hij op een persconferentie in het gemeentehuis.
Ook is de observatie van de politie dat de overige demonstranten 'voor tachtig of negentig' procent inwoners van het dorp waren. "Ik zeg dat met nadruk omdat wij allerlei verhalen horen over grote groepen van buiten. Als politie herkennen wij dat beeld op dit moment niet", aldus Nieuwerth.
"Er is geweld gebruikt vanuit onze inwoners", zei ook burgemeester Miranda de Vries (PvdA). "Vanuit onze eigen inwoners."
Zeventig man
Volgens de politie begon de avond rustig, maar vormde zich rond half acht 's avonds een menigte van 'minstens vijfhonderd' mensen voor de heras-hekken bij het gemeentehuis. Er waren zeventig agenten op de been. De ME was volgens de politie paraat, maar werd die buiten zicht gehouden.
Toen de vergadering begon sloeg de sfeer meteen om. Een 'kleine groep van een man of twintig of dertig begon te dringen' bij de hekken, volgens de politie. Na een kwartier maakte een groep van zo'n 70 relschoppers zich los van de menigte. "Die gingen groepsgewijs, alsof het een afgesproken verhaal was, direct naar het gemeentehuis."
Gesprek
Drie agenten hebben hun wapen moeten trekken. Twee losten waarschuwingsschoten, 'gericht naar boven toe', omdat ze klem zaten. Nieuwerth is 'geschokt door de brutale aanvallen'. Er is een onderzoek gestart door de recherche, de politie roept mensen op beeldmateriaal op te sturen.
Geldermalsen kreeg van de provincie het verzoek voor een azc in haar gemeente. Vrijdag werd bekend dat de gemeente zijn oog had laten vallen op een groot bedrijfsterrein op drie kilometer van de dorpskern. Daar zou een azc van 1500 bewoners komen - en zou daarmee de op twee na grootse van het land zijn. "Het is de plicht als gemeenteraad dat als je deze vraag krijgt, dat je daar het gesprek over voert", zei de burgemeester op de persconferentie.
De raad zou het plan gisteren in stemming brengen, maar moest de vergadering vroegtijdig afbreken vanwege het geweld.
De burgemeester liet gisteravond al weten 'in en in verdrietig' te zijn over verloop van de avond. Het geweld heeft de verdeeldheid in het dorp nog eens vergroot, voegde ze daar vanochtend aan toe. Ze roept haar dorpelingen op om "met elkaar weer te gaan werken aan harmonie".