Politie meer afzijdig bij dancefeesten Amsterdam

(Novum) - De politie zal zich meer afzijdig houden bij dancefeesten in Amsterdam. Feestorganisatoren worden geacht zelf scherpe maatregelen te nemen om het gebruik van harddrugs tegen te gaan. De gemeente Amsterdam heeft daarover donderdag met alle betrokken partijen afspraken gemaakt.

Bezoekers mogen verdovende middelen inleveren zonder sanctie en zonder dat ze het feest hoeven te verlaten. Deze maatregel gold al langer in discotheken, maar is volgens de gemeente nieuw voor grote feesten.

Aanleiding voor de afspraken zijn arrestaties tijdens de laatste twee edities van het technofeest Awakenings, dat over twee weken zijn tienjarig jubileum viert. De gemeente kwam de maatregelen al eerder overeen met de organisatie van Awakenings. Nu is afgesproken dat de afspraken gelden voor alle organisatoren van grote dancefeesten in de hoofdstad.

De afspraken staan nog niet op papier. Volgens de Belangenvereniging Dance (BVD) heeft de politie aangegeven niet meer met grote teams de dansvloer af te struinen. "De rolverdeling zal voortaan zijn dat de politie controleert hoe de organisatie optreedt tegen harddrugs", zegt woordvoerder Sjoerd Wynia van de BVD.

In het verleden gold het meenemen van maximaal vijf xtc-pillen als zogenoemde gebruikershoeveelheid. Zolang een bezoeker geen overlast veroorzaakt, werd dan vaak een oogje dichtgeknepen, zegt Wynia. Dat wil niet zeggen dat er nu weer sprake is van vrij spel. "Laat het duidelijk zijn dat openlijk gebruik van drugs gewoon verboden is. Daar zullen we hard tegen optreden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden