Politie maakt einde aan bezetting oud Gak-pand

Van een onzer verslaggevers ROTTERDAM - De politie van Rotterdam heeft gisteren een einde gemaakt aan de bezetting van het voormalige Gak-pand door de Rotterdamse Junkiebond en een krakers-collectief.

Doel van de actie was het leegstaande kantoorpand aan de Statenweg als alternatief te gebruiken voor het onlangs gesloten Perron Nul. De Junkiebond wilde in het pand onder meer tachtig slaapplaatsen voor dakloze verslaafden realiseren. Overleg tussen de politie en de eigenaar mondde na enkele uren uit in de ontruiming van het pand. De twintig aanwezige krakers boden geen verzet.

Het was de tweede keer in korte tijd dat krakers en leden van de Junkiebond probeerden het pand voor langere tijd te bezetten. De eerste maal mislukte dat volledig, doordat de politie van de actie op de hoogte bleek. De voorzitter van de deelgemeente Noord, Th. Eikenbroek, noemde de bezetting van gisteren een “slechte ontwikkeling. Het is een van de slechtste locaties die je kunt bedenken. De ervaring heeft geleerd dat grote verzamelpunten een aanzuigende werking hebben. Bovendien ging het om een initiatief van de Junkiebond, zonder goede begeleiding”.

Coördinator Hans Visser van de Pauluskerk, de plek waar een 'Perron Nul-achtige' situatie dreigt te ontstaan, zei gisteren opnieuw dat het college nieuwe voorzieningen moet aanwijzen voor de opvang van de groep dakloze verslaafden. “Alleen als er een alternatief komt voor Perron Nul, is de Pauluskerk te redden.” Plannen van wethouder Meijer om in elke Rotterdamse wijk tien tot vijftien zogenoemde 'rest-verslaafden' van Perron Nul onder te brengen, juicht Visser toe. “Tegelijkertijd staan de actiegroepen echter klaar om deze plannen te doorkruisen.”

Uit een steekproef die, in opdracht van de gemeente werd gehouden onder ruim 500 Rotterdammers, bleek dat 70 procent moeite heeft met een tijdelijke nachtopvang voor verslaafden in hun woonomgeving. Van de ondervraagden is bijna de helft het eens met de sluiting van Perron Nul. Daarnaast kan driekwart van de Rotterdammers zich vinden in de protesten tegen de nachtopvang voor verslaafden in Schiebroek en Overschie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden