Politie luistert vaker en langer af

HILVERSUM (ANP) - Woningen en gevangenissen worden steeds vaker gedurende lange tijd afgeluisterd door de politie. De interne toetsingscommissie van het Openbaar Ministerie (OM) behandelde vorig jaar 38 verzoeken om te mogen afluisteren.

In 2000 lag dat aantal op acht, in de tussenliggende jaren gebeurde het gemiddeld zo'n twintig keer per jaar. Dat bleek donderdag uit onderzoek van het tv-programma NOVA.

Van de 38 adviezen hadden de meeste betrekking op het afluisteren van woningen. Het OM wilde niet zeggen hoe de verdeling tussen gevangenissen en woningen precies ligt.

Penitentiaire inrichtingen

Sinds januari 2000 mag de politie in het geheim microfoons in woningen en bezoekersruimten van penitentiaire inrichtingen plaatsen. Daarmee kan een verdachte van bijvoorbeeld moord, afpersing of terrorisme 24 uur per dag worden afgeluisterd. Maar dat mag alleen als het college van procureurs-generaal het op basis van een advies van de Centrale Toetsingscommissie (CTC) heeft goedgekeurd. Bovendien moet de rechter-commissaris toestemming geven.

Annelies Röttgering, voorzitter van de Vereniging van Strafrechtadvocaten, uitte in NOVA haar bezorgdheid. ,,Als de politie een nieuw middel heeft, zijn ze snel geneigd om dat middel ook in minder zware gevallen in te zetten. Daarom is het belangrijk om in de gaten te houden wat er in de praktijk met de inzet van zo'n dwangmiddel gebeurt.''

Joep Lindeman van het Willem Plompe Instituut van de Universiteit Utrecht deed onderzoek naar afluisteren en pleitte in de uitzending voor een evaluatie van de afluisterpraktijken. ,,We weten niet wat het resultaat is van dat afluisteren. Vaak kan het erg tegenvallen, zijn er technische problemen en kost het veel geld. Bovendien is het een zeer zware inbreuk op de privacy. De vraag is of het wel voldoende oplevert om het te blijven gebruiken?''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden