Politie lijdt weer aan oude kwaal

Agenten in nieuwe politieuniformen tijdens een grote verkeerscontrole actie. Beeld anp
Agenten in nieuwe politieuniformen tijdens een grote verkeerscontrole actie.Beeld anp

Fors minder aspirant-agenten naar opleidingen van de Politieacademie, en minder budget voor het opkrikken van de kennis van het huidige personeelsbestand? "Onaanvaardbaar", vindt Gerrit van de Kamp, voorzitter van de politievakbond ACP.

De 25.000 leden tellende bond vindt het verbijsterend dat de korpsleiding van de Nationale Politie niet tussen haar mensen gaat staan. "En kiest voor het sluitend maken van de cijfers in plaats van oog te hebben voor kwaliteit." Van de Kamp vreest dat door alleen aandacht te hebben voor de bezuinigingen, een oude kwaal van het politieapparaat weer opduikt: eerst hard de kraan dichtdraaien als het gaat om personeel en opleidingen en vervolgens constateren dat er tekorten en achterstanden zijn. Volgens Van de Kamp had minister Ivo Opstelten beloofd deze valkuil nu juist te vermijden.

Beperkte instroom
De Nationale Politie kampt met overbezetting. De tien regionale eenheden en de landelijke eenheid mogen inclusief aspiranten 49.500 operationele arbeidsplaatsen hebben. Het huidige aantal ligt daar zo'n 2000 formatieplaatsen boven. Die zijn echter nodig om de grote uitstroom van politiemensen in de komende jaren op te vangen, vindt de vakbond ACP. De opleiding duurt gemiddeld drie jaar. Gegeven de overbezetting wordt de instroom echter tot een minimum beperkt, zo staat in de begroting voor de periode 2015-2019 te lezen. Voor het niet-operationele personeel, zoals ict-medewerkers, geldt al een vacaturestop.

Omdat de agenten in opleiding meetellen voor de sterkte, ontstaan er grote fluctuaties in het daadwerkelijk inzetbare personeel. Dat is een gevaar voor de continuïteit van de politiezorg, vindt de vakbond ACP.

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Afgezien van een dalend aantal aspiranten is er ook aanzienlijk minder geld beschikbaar voor het op niveau houden van de kennis. Dit jaar is krap 100 miljoen euro voor bijscholing beschikbaar tegen ruim 142 miljoen in 2011. De komende jaren blijft dat budget rond de 90 tot 100 miljoen hangen.

Reorganisatie
Volgens Leon Kuijs, directeur van de Politieacademie, is er momenteel inderdaad sprake van een lage instroom van aspiranten - de status "waarin van een burger een politieman wordt gemaakt". Maar dat is slechts tijdelijk. Op de lange termijn zal als gevolg van onder meer de vergrijzing de instroom weer toenemen. Het nut van een gelijkmatige instroom op de academie, als het gaat om de bedrijfsvoering, wordt wat hem betreft voldoende onderkend. De academie wordt dan ook bekostigd op de instroom van 2000 studenten per jaar op MBO- en HBO-niveau. Die afspraak geldt als een garantie.

Dat er tijdelijk ook minder budget is voor opleidingen "die van een politieman een vakman maken" is ook te verklaren. "De Nationale Politie heeft te maken met een omvangrijke reorganisatie waarbij je kunt zeggen dat 60.000 mensen niet weten op welke plek ze terecht komen. Als iemand weet dat hij wijkagent wordt, zal hij zeker naar ons toekomen. Ook dat is dus een tijdelijke zaak."

Kuijs die met zijn academie nu nog een grote mate van vrijheid en onafhankelijkheid heeft als zelfstandig bestuursorgaan (zbo), schuift per 1 januari 2016 in bij de Nationale Politie. Die operatie zal volgens hem echter geen effect hebben op de onafhankelijkheid van het onderwijs. "De Nationale Politie heeft daar zelf ook belang bij. Wel zal in de nieuwe opzet meer onderwijs dicht bij de deur van de eenheid worden gegeven en hoeft men bijvoorbeeld niet meer naar Apeldoorn te komen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden