Politie liet steken vallen bij moord op Van der Giesen

Hulpverleners proberen het leven te redden van Linda van der Giesen. Beeld ANP
Hulpverleners proberen het leven te redden van Linda van der Giesen.Beeld ANP

De politie heeft te veel oog gehad voor voorschriften en protocollen en te weinig gedaan aan de veiligheid van Linda van der Giesen. De 28-jarige verpleegkundige van het TweeSteden Ziekenhuis in Waalwijk werd op 10 augustus 2015 door haar ex doodgeschoten.

Han Koch

Naar het oordeel van de commissie-Eenhoorn die het optreden van de politie heeft onderzocht, is het lastig om te beoordelen of de dood van de vrouw te vermijden was. Zeker is dat meer politie-actie op zijn plaats was geweest. Van een verwijt aan de politie of maatregelen tegen functionarissen is echter geen sprake. De commissie constateert, zo bleek gisteren tijdens de presentatie van het rapport, dat de politieambtenaren met "grote betrokkenheid hebben gehandeld" vanaf het moment dat de vrouw zich bij de politie meldde voor stalking. Alleen werd de urgentie verkeerd ingeschat.

Politiechef Hans Vissers (regio Zeeland - West-Brabant) trok gisteren voor de tweede keer het boetekleed aan. De politie had al eerder laten weten een inschattingsfout te hebben gemaakt. "We zijn ons zeer bewust dat de ernst van de dreiging beter ingeschat had moeten worden en dat we actie hadden moeten ondernemen om de risico's te verminderen." De veiligheid van het slachtoffer had op de eerste plaats moeten staan en niet het opbouwen van een strafrechtelijk onderzoek tegen haar ex-partner John F. (38) uit Zevenbergen, is de conclusie van zowel de commissie als de politie.

Er waren voldoende mogelijkheden om risico's te verminderen. Zo was bij haar ex een huiszoeking logisch geweest toen de melding binnenkwam dat hij zich mogelijk voorzag van een wapen. Dat de zaak uit de hand begon te lopen bleek ook uit materiaal zoals duplicaten van e-mails die Van der Giesen bij de politie inleverde. Haar ex publiceerde ook naaktfoto's op Facebook.

Het eerste contact met politie dateert van 20 juli 2015. Zij sprak twee motoragenten aan over de dreigende situatie waarin zij verkeerde. Ze meldde toen ook dat haar ex rondliep met zelfmoordplannen. Ruim een week later volgde een lang gesprek op het bureau dat uitmondde in een aangifte. Zij overhandigde daarbij drie cd's met onder meer opgenomen telefoongesprekken.

Maar liefst zeven mensen waren verantwoordelijk voor het dossier. Dat is te gefragmenteerd, vindt de commissie-Eenhoorn. Daarbij hoort de aanbeveling duidelijker af te spreken wie verantwoordelijk is voor een dossier.

Peter Schouten, de advocaat van de vader van het zoontje van Linda kijkt of de politie toch aansprakelijk kan worden gesteld. Ook vindt hij dat het zoontje van Linda recht heeft op een schadevergoeding, omdat hij "het voortaan zonder zijn moeder moet doen".

undefined

Tien vragen over de dreiging van van de stalker

Instrumenten voldoende, maar als je ze niet gebruikt heb je er niets aan. Zo beschikte de politie wel over een checklist stalking, maar werd de lijst niet benut voor het maken van een dreigingsanalyse voor de situatie waarin de op 10 augustus 2015 door vuurwapengeweld overleden Linda van der Giessen verkeerde. De commissie Eenhoorn vulde de lijst wel in.
1. Is de stalking al langer dan twee weken aan de gang? Ja.
2. Investeert de stalker veel tijd, geld en energie? Ja, met name tijd om haar gangen na te gaan.
3. Hebben stalker en slachtoffer een intieme relatie gehad? Ja.
4. Heeft stalker eerder geweld gebruikt? Ja
5. Heeft de stalker aangegeven ten einde raad te zijn? Ja.
6. Heeft de stalker gedreigd met moord of zelfmoord? Ja, de zelfmoorddreiging werd aangegeven.
7. Heeft de stalker affiniteit met wapens? Onbekend
8. Laat de stalker heftige boosheid zien? Ja. in mails, telefoontjes en berichten verkeer.
9. Heeft de stalker spullen vernield van het slachtoffer? Geen spullen van slachtoffer.
10. Is slachtoffer erg bang? Ja.
Acht keer ja. En hoe vaker ja, hoe groter het risico voor het slachtoffer. En hoe groter de noodzaak tot actie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden