Politie legt beslag op 69 panden oud-coffeeshopbaas

De politie heeft gisteren in verband met een witwaszaak beslag gelegd op 69 panden in Eindhoven en Helmond. Ze zijn allemaal eigendom van een 42-jarige voormalig coffeeshophouder. De Eindhovenaar bezit via zijn bedrijven een groot aantal studentenpanden, vooral in het centrum van Eindhoven. Het Openbaar Ministerie denkt dat die mogelijk met crimineel geld zijn gekocht.

Justitie schatte de waarde van het vastgoed van de man eerder in het Eindhovens Dagblad op 12 miljoen. Het OM ziet hem volgens die krant als een centrale figuur in de wereld van de hennepcriminaliteit.

De politie doorzocht negen locaties in Eindhoven, Uden en Maastricht, waaronder de villa van de man. De politie kreeg daar hulp van gemaskerde militairen die het huis in Eindhoven met apparatuur doorzochten. Defensie assisteert vaker om verborgen ruimtes te vinden. De 110 agenten en militairen namen vooral administratie in beslag. De oud-coffeeshopbaas werd niet aangehouden.

De politie, het OM en de gemeente Eindhoven houden de man al langer in de gaten. Negen jaar geleden liep er al een witwasonderzoek naar hem, maar dat leverde niets op. In 2014 werd hij wel veroordeeld voor hypotheekfraude. Hij kreeg een boete van 15.000 euro en een werkstraf van 240 uur.

In 2013 moest zijn coffeeshop sluiten. Volgens het Landelijke Bureau Bibob was de kans groot dat de shop zou worden gebruikt voor criminele activiteiten. De gemeente weigerde de vergunning te verlengen. De Eindhovenaar vocht dat tevergeefs aan bij de Raad van State.

De gemeente Eindhoven pakte de man verder aan door samen met de brandweer zijn studentenhuizen de afgelopen jaren extra te controleren. In 2014 bleek volgens het Eindhovens Dagblad dat bij iets minder dan de helft van ruim veertig panden was geknoeid met de elektriciteitsmeters. Ook waren de huizen onveilig door blootliggende kabels, niet geaarde badkamers, koolmonoxidegevaar en geblokkeerde vluchtwegen. De gemeente legde al meer dan een miljoen aan boetes en dwangsommen op.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden