Politie krijgt stroomstootwapen op proef

Taser | Eerder werd de taser te duur bevonden. Nu mogen drie politieteams toch gaan oefenen met het stroomstootwapen.

Voor de particulier is een stroomstootwapen via internetwinkels al lang te krijgen. En bij de aanschaf van het in Nederland illegale wapen krijg je er dan ook nog eens een busje pepperspray bij. De gemiddelde crimineel heeft al zo'n 'stun gun' in het handschoenenvakje in de auto liggen. En met ingang van heden krijgen de politiebasisteams van Zwolle en Amersfoort en de hondengeleiders van Rotterdam het stroomstootwapen taser X2 op proef.

Voor veel politiemensen is het een oude wens die in vervulling gaat. Het wapen werd vorig jaar zomer nog afgeschoten door de Nationale Politie en de inmiddels afgetreden minister Ard van der Steur (veiligheid en justitie). De taser was met 1500 euro per stuk veel te duur en daar kwamen dan ook nog eens de kosten van de opleiding bij. Hoeveel de taser nu kost wil de Nationale Politie niet zeggen. Met het bedrijf is de afspraak gemaakt dat er over de prijs van het wapen niet wordt gecommuniceerd.

De agenten moesten het in 2018 op straat gaan doen met de uitschuifbare wapenstok, zo kregen zij vorig jaar nog te horen. Met dit wapen, al eerder beproefd in 2012, kon harder worden geslagen, het was kleiner aan de broekriem dan de normale knuppel en je kon er lastige klanten mee op veilige afstand houden.

De uitschuifbare wapenstok is echter onvoldoende om iemand uit te schakelen. Zwaar onder de drugs zittende verdachten die zich niet willen laten aanhouden zijn ongevoelig voor de harde klappen van de stok of de bijtende tanden van de politiehond en in die situaties biedt een stroomstootwapen uitkomst. De politie wil de wapenstok dan ook invoeren voor die gevallen dat een kleine knuppel en pepperspray niet meer effectief zijn en een pistool of een politiehond te veel van het goede is.

De taser X2 is al in gebruik bij de arrestatieteams van de politie. Er worden nu enkele tientallen extra aangeschaft voor driehonderd agenten. Het wapen wordt gebruikt als de verdachte op enkele meters afstand staat. Er worden twee pijltjes afgevuurd die met een stroomdraad aan elkaar verbonden zijn. De pijltjes klitten vast aan de huid of de kleding en daarna volgt een stroomstoot van een paar seconden. Gedurende enkele seconden verliest de verdachte de controle over zijn lichaam. In die tijd moet de politieman tijd voldoende hebben gehad om de handboeien om te doen. De claim is dat met dit wapen de kans op ernstig letsel uiterst klein is, dat er minder politiemensen gewond raken en dat er minder arrestanten door kogels worden verwond of erger.

De taser is niet onomstreden. In de VS wordt het wapen veel gebruikt. Critici wijzen op het risico van brandwonden en hartklachten. Volgens een woordvoerder van de Nationale Politie is de taser al sinds 2009 bij arrestatieteams in gebruik en zijn er nog geen meldingen over ernstig letsel.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden