Politie krijgt 8 procent loonsverhoging: acties zijn van de baan

Agenten kwamen vorige week in Sittard bijeen voor een cao-bijeenkomst. Beeld ANP

De politie krijgt er ruim 8 procent loon bij in drie jaar tijd en nog eens twee keer een uitkering van 400 euro. De bonden en het ministerie van justitie zijn het eens geworden over een nieuwe politie-cao voor de 65.000 politiemedewerkers. 

Op de valreep is er rond het middaguur een principeakkoord bereikt, waardoor de eerder aangekondigde werkonderbreking dit weekend niet doorgaat. Die zou vooral winkelend publiek en voetbalduels in de eredivisie treffen.

Aan het eind van de ochtend liet minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) al weten 'goede hoop' te hebben een oplossing te vinden met de vakbonden over de politie-cao. Er is tot diep in de nacht overleg geweest over de arbeidsvoorwaarden. Volgens Gerrit van de Kamp van vakbond ACP hing de kwestie nog op twee zaken: het mogelijk eerder uittreden van oudere agenten en meer mankracht voor de recherche. De minister had een met een kort geding gedreigd als de politie hun acties zouden doorzetten. Dat is nu ingetrokken. De werkonderbreking was een bedreiging voor de voetbalwedstrijden in het betaald voetbal, dit weekend.

Een grimmig conflict:

De onderhandelingen tussen de korpsleiding en minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) aan de ene kant, en de politiemedewerkers en politiebonden aan de andere kant, verliepen grimmig met de aankondiging van een staking dit weekend als dieptepunt. Een overzicht:

•De politiemedewerkers willen onder meer dat er een einde komt aan het personeelstekort en de hoge werkdruk. Maar het voorstel waar de werkgevers eind juni mee komen, wordt door de Nederlandse Politiebond een dolk in de rug genoemd. Als het door de bonden gestelde ultimatum om inhoudelijk te reageren op een aantal punten ook nog voorbij gaat, lopen de onderhandelingen vast.

•5 juli volgen de eerste acties in Den Haag. De bonden roepen agenten op om alleen nog bekeuringen uit te schrijven bij grote overtredingen. Kleinere overtredingen worden door de vingers gezien.

•Op 23 juli komen de minister en korpschef met een nieuw cao-voorstel: 7 procent meer loon tot en met 2020, volgend jaar een eenmalige uitkering van 500 euro en meer invloed op hun eigen rooster. Het voorstel wordt verworpen. De politiebonden zijn ,,zwaar teleurgesteld" en noemen het ,,een waardeloos bod". Ze missen met name structurele oplossingen voor het verlagen van de werkdruk. Ze hebben daarvoor een herstelplan ingediend bij de politietop. De acties gaan door.

•Vanaf augustus wordt de achterban door de vakbonden opgeroepen om geen geldboetes en achterstallige betalingen meer te innen, is er geen politie aanwezig op het driedaagse dancefestival Decibel Outdoor in Hilvarenbeek, worden deurwaarders niet langer begeleid door agenten en wordt het centrum van verschillende steden tijdelijk 'afgesloten'. De bonden en werkgevers zitten wel weer met elkaar om de tafel, toch verharden de acties. De Wereldhavendagen in Rotterdam - met bijna een half miljoen bezoekers - vinden plaats zonder politietoezicht en er wordt minder gecommuniceerd via de socialmedia-kanalen.

•Begin september wordt de heftigste en zwaarste actie ooit aangekondigd: politie komt alleen nog bij echte nood. Vanaf vandaag 18.00 uur tot zondag één minuut voor middernacht zijn de agenten opgeroepen om alleen nog maar uit te rukken bij echt grote nood en het andere werk te laten liggen. Hoewel de bonden benadrukten dat de samenleving en de rechtsstaat met de actie niet in gevaar mogen komen en 112 bereikbaar blijft voor spoed, vindt de minister dat de veiligheid in het geding is en stapt naar de rechter. Het kort geding, gepland op vandaag 14.00 uur, bleek niet nodig: ongeveer twee uur voor aanvang blijkt er een akkoord te zijn.

Lees ook:

De publieke sector is zo ver uitgekleed, werknemers pikken het niet meer

Hoge werkdruk, personeelstekorten en lage salarissen. Terwijl het kabinet de dividendbelasting wil afschaffen, kraakt de publieke sector in zijn voegen. De ontevreden leraren van PO in actie roepen de hele publieke sector op om in actie te komen tegen deze ‘schandvlek’.

Dancefestival kan prima zonder politie, blijkt tijdens staking

Tienduizenden feestvierders, knallende en beukende muziek op veertien podia, bier engeen enkele politieagent?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden