Politie Kosovo waakt over Servisch klooster

amsterdam – - De Servische regering en Serviërs in Kosovo zijn verontwaardigd over het besluit van de Navo om het beroemde Servischorthodoxe klooster Gracanica in Kosovo niet langer te bewaken. De Navo-vredestroepen dragen die taak over aan de politie van Kosovo. „Een provocatie, die niet bijdraagt aan vrede en stabiliteit”, oordeelde de Servische minister Goran Bogdanovic, die met Kosovo is belast.

Eric Brassem

Gracanica is een van de negen Servisch-orthodoxe heiligdommen die Kfor, zoals de Navo-missie heet, bewaakt. Ook de veiligheid van de overige acht godshuizen wil de missie aan Kosovo overlaten. Kfor telt nu tienduizend man, maar slankt begin volgend jaar af tot vierduizend.

De Kosovaarse politie neemt eind deze maand de bewaking van Gracanica over, is besloten op het Navo-hoofdkwartier in Brussel. Het besluit, dat donderdag bekend werd gemaakt, ’weerspiegelt het groeiende vertrouwen in de Kosovaarse politie’, aldus Kfor. De Navo heeft Servische politieke en geestelijke leiders geraadpleegd, maar Markus Bentler, de Kfor-commandant, erkende dat die Servische gesprekspartners tijdens ’intense discussies’ aangaven dat ze tegen de overdracht zijn.

Het klooster van Gracanica is een van de belangrijkste Servische heiligdommen in Kosovo. Het klooster uit de veertiende eeuw staat op de werelderfgoedlijst van de Unesco en is zetel van de bisschop van het diocees Kosovo. De orthodoxe kerk ziet Kosovo, met zijn middeleeuwse heiligdommen, als de bakermat van de Servisch-orthodoxe beschaving. De bisschoppen van Gracanica zijn bij uitstek de uitdragers van deze visie, die bij veel Serviërs een gevoelige snaar raakt.

De Serviërs hebben reden om bezorgd te zijn. In 2004 werden bij anti-Servische rellen in twee dagen dertig orthodoxe kerken en kloosters beschadigd of vernield. De Kosovaarse politie keek toe, voor zover agenten niet zelf meededen, aldus Serviërs.

Gracanica ontsprong in 2004 de dans, legt de Servische religie-expert Zivica Tucic uit, omdat het in een Servische enclave ligt. „Daardoor is het makkelijk te bewaken. Als Kfor de bewaking van heiligdommen aan Kosovo wil overdoen, is het geen gek idee om met Gracanica te beginnen. In de eenheid die ermee wordt belast, zullen ook wel Servische agenten zitten.” Maar de Servische gemeenschap in Kosovo is ongerust. Hulpbisschop Teodosius van Lipljan, die namens de Servisch-orthodoxe kerk met de Navo sprak, noemt het besluit ’politiek gemotiveerd’. De Navo wil een geflatteerd beeld geven van de veiligheidstoestand, meent hij. Het besluit „ontmoedigt Serviërs om naar hun huizen (in Kosovo) terug te keren en maakt de etnische zuivering van de afgelopen twaalf jaar praktisch compleet.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden