Politie komt in 174 gemeenten te vaak te laat

null Beeld ANP
Beeld ANP

Nog altijd lukt het de politie niet om vaak genoeg op tijd te komen in veel Nederlandse gemeenten. De politie meldde zaterdag dat agenten in 174 gemeenten er te vaak te lang over doen om bij een calamiteit te komen. Anderzijds komt de politie landelijk gezien in 92,4 procent van de gevallen op tijd.

De politie moet in 90 procent van de gevallen binnen een kwartier aanwezig zijn na de melding van een noodgeval via 112. Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid & Justitie) zegde vorig jaar juni toe dat die norm voor het einde van het jaar overal gehaald moest worden. Dat is niet gelukt, meldt RTL Nieuws zaterdag. In 40 gemeenten was de politie zelfs in meer dan 20 procent van de gevallen te laat.

Volgens de politie zijn agenten landelijk gezien in 92,4 procent van de gevallen binnen een kwartier aanwezig en wordt in slechts drie politieregio's de norm niet gehaald. 'De politie heeft in het afgelopen jaar veel aandacht besteed aan verbetering van de aanrijtijden. Burgers moeten er van op aan kunnen dat de politie zo snel mogelijk ter plaatse is om noodhulp te verlenen', laat hoofdcommissaris Ruud Bik weten.

Minister Opstelten zegt in een reactie dat de korpsleiding erop toe zal zien dat het snel beter gaat in situaties waar de politie de norm niet haalt. Dat moet kunnen met een aantal verbeteringen die in gang zijn gezet. Zo krijgen alle eenheden, ook eenmanssurveillanten en agenten op de fiets, de meest urgente meldingen binnen. Verder moet samenvoeging van meldkamers soelaas bieden, evenals het tijdig afsluiten van meldingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden