Politie kijkt opzij bij kleine overtreding

Politieagenten delen voorlopig geen bon uit voor een kleine overtreding. Met deze publieksvriendelijke actie gaat de cao-strijd door.

Wie morgen voor de ogen van een agent door het rode stoplicht wandelt of op de stoep fietst, heeft een goede kans dat hij geen bekeuring krijgt. De Algemeen Christelijke Politiebond (ACP) en de kleinere politiebond Anvp riepen gisteren alle leden op om van woensdag tot en met Tweede Kerstdag niet te bekeuren voor kleine overtredingen.

De agenten zullen ’mild’ zijn met het trekken van hun bonnenboekje, uit protest tegen de vastgelopen cao-onderhandelingen met minister Guusje ter Horst van binnenlandse zaken. Zij biedt agenten een loonstijging van 5,75 procent over twee jaar. De stakende bonden willen dat alle agenten per maand 200 euro extra gaan verdienen.

Het is nog onzeker of alle Nederlandse agenten het ’coulancebeleid’ bij kleine overtredingen zullen uitvoeren. De Nederlandse Politiebond (NPB) besluit vandaag of ze met het protest meedoet of, zoals gepland, vanaf januari met eigen acties komt.

De NPB wil ook meer loon, maar vindt de eisen van de ACP te hoog gegrepen. De NPB eist 7 procent loonstijging, maar wil niet overhaast tot protestacties overgaan. Aan de stakingen tijdens twee grote voetbalwedstrijden, dit weekeinde, deed deze bond ook niet mee.

„Historisch gezien worden CNV-bonden beschouwd als stakingsbrekers, maar dit voorbeeld illustreert dat dit achterhaald is”, reageert vakbondhistoricus Sjaak van der Velden. Hij doelt daarmee op het feit dat ACP en NPB respectievelijk vallen onder de christelijke CNV en de van origine linkse FNV.

„De kleinere vakbond CNV is in de loop van de tijd steeds radicaler geworden, om zich te kunnen profileren naast de grote broer FNV. Dit geldt vanzelfsprekend ook voor hun deelbonden, zoals de ACP.”

Volgens Van der Velden is het CNV ook feller geworden tijdens de paarse kabinetten-Kok in de jaren negentig. „Ook die vorm van verzuiling heeft bijgedragen aan een steeds radicalere opstelling van CNV.”

Dat de ACP dit weekend begon met stakingen tijdens voetbalwedstrijden, begrijpt Van der Velden. Door de stakingen werden de voetbalwedstrijden Ajax-PSV en Feyenoord-AZ afgelast. Dat leverde veel media-aandacht en stevige kritiek van voetballiefhebbers op, onder wie de KNVB-directeur betaald voetbal Henk Kesler. „Het hoort allemaal bij profilering, bij de wens van een kleinere partij om gehoord te worden”, zegt Van der Velden. „De stakingen waren niet bedoeld om de minister tot een directe tegemoetkoming te dwingen”, meent hij. Volgens Van der Velden hebben de bonden hun spierballen getoond, om nu met de publieksvriendelijke actie een tegemoetkoming te kunnen afdwingen.”

Minister ter Horst houdt vooralsnog voet bij stuk en is niet blij met de ’snelle’ protestacties, liet zij gisteren weten. „Ik heb de politie een reëel bod gedaan. Iedereen in Nederland mag natuurlijk actie voeren voor zijn loon. Maar volgens mij komt actie voeren aan het eind van onderhandelingen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden