Politie: Jaarwisseling rustig verlopen

Meer branden, maar minder incidenten en aanhoudingen

(ANP)

De jaarwisseling is op de meeste plaatsen in Nederland in vrijwel alle opzichten rustiger verlopen dan vorig jaar. De politie meldde gisteren dat er over de hele linie minder incidenten en aanhoudingen waren.

Het geweld tegen agenten kromp met 9 procent (van 78 naar 59). Het aantal vuurwerkincidenten daalde ook. Wel waren er meer branden, maar er waren minder brandstichtingen dan een jaar eerder. Vooral in Utrecht moest de brandweer vaak uitrukken. In Veenendaal kwam een 57-jarige man om het leven na een brand in zijn woning. Een 20-jarige Zaandammer raakte zwaargewond door een zelfgemaakte vuurwerkbom.

Het aantal incidenten daalde met 8 procent: van 8218 vorig jaar naar 7566 nu. Er waren 17 procent minder aanhoudingen. Naast het geweld tegen de politie nam ook de verbale agressie richting agenten af, met bijna een kwart. De politie hoefde deze jaarwisseling 15 procent minder assistentie te verlenen aan andere instanties.

De vuurwerkvrije zone in de binnenstad van Hilversum heeft volgens burgemeester Pieter Broertjes gewerkt. De gemeente organiseerde voor het derde opeenvolgende jaar een eigen vuurwerkevenement: "Minstens zo mooi en vrolijk makend. Dit lijkt me toch het model voor de toekomst."

Het Openbaar Ministerie (OM) had het ook rustiger dan vorig jaar. De politie leverde 276 mensen aan wegens een misdrijf, zo bleek gisteren uit een eerste inventarisatie. Vorig jaar waren dit er nog 377.

Het aantal vuurwerkincidenten nam met 21 procent af. De slachtoffers waren vooral omstanders of voorbijgangers. Het Oogziekenhuis Rotterdam kreeg zeker twaalf patiënten binnen. Een Zaandammer (20) raakte zwaargewond door een zelfgemaakte vuurwerkbom.

Ook dit jaar zijn weer hulpverleners belaagd met vuurwerk, onder meer in het Brabantse Oss. Drie mannen tussen dertig en veertig jaar zijn opgepakt, nadat ze in een groep van zeker twaalf mensen agenten hadden geslagen en bekogeld. Ook in Utrecht werden agenten bekogeld met vuurwerk en stenen.

Het OM zegt geen agressie en geweld tegen hulpverleners te tolereren, omdat deze mensen zorgen voor de veiligheid van iedereen. De rechter kan personen die verdacht worden van agressie tegen hulpverleners voor de volgende jaarwisseling huisarrest opleggen. Als er sprake is van geweld tegen hulpverleners, zal de strafeis met 200 procent worden verhoogd.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden