Politie-inval bij clubhuis Hell's Angels

De forenzen op de drukke spoorlijn tussen Utrecht en Amsterdam zaten gisterochtend eersteklas. Vanachter hun treinraampje waren ze getuige van een politie-inval op het clubterrein van de Amsterdamse Hell's Angels. De politie trof in de diverse loodsen wapens aan, onder meer een machinegeweer. Negen Hell's Angels die op het terrein waren, zijn aangehouden.

Twee Hell's Angels werden buiten de poort gearresteerd na een kort gevecht. Daarbij kreeg een cameraman een paar klappen.

Het arrestatieteam werd bij de inval ondersteund door enkele tientallen ME'ers en een politiehelicopter. De hele dag doorzochten rechercheurs nog het terrein op zoek naar vuurwapens, drugs en mogelijk gevaarlijke stoffen zoals explosieven en vuurwerk. Volgens een woordvoerster was de politie getipt dat er wapens en munitie in het clubhuis lagen opgeslagen.

Behalve vier handvuurwapens en een machinegeweer nam de politie diverse soorten munitie, een grote partij zwaar professioneel vuurwerk, tien busjes traangas, een kruisboog met pijlen, twintig verboden steekwapens en hasj in beslag.

De hele dag posten leden van de motorclub voor 'Angelplace', zichzelf warmend aan koffie van de MacDonalds, totdat ze er om vier uur 's middags weer in mogen. Ze dragen camouflagebroeken en bomberjacks met Hell's Angels Amsterdam achterop. De meesten hebben een forse bierbuik. Op de inval willen ze niet reageren. Maar als een grote verrassing komt die niet. Op het houten clubhuis staat groot: '25 years ago the government gave us this clubhouse and now they want to kick us out. NO FUCKING WAY!'

De Amsterdamse Hell's Angels stonden op de 'hit-list' van justitie sinds hun provocerende aanwezigheid in oktober bij de begrafenis van de omgebrachte onderwereldkoning Sam Klepper. Enkele honderden motorduivels begeleidden op luidruchtige wijze de rouwstoet van aspirant-lid Klepper en staken vuurwerk af voor het hoofdbureau van politie aan de Marnixstraat, zonder dat het blauw ingreep. Bij de Amsterdamse bevolking liet dat het onbehaaglijke gevoel achter dat de politie de Angels niet aan durft te pakken.

De politie had al vele jaren geen kijkje meer genomen in het clubhuis aan de H.J.E. Wenckebachweg nabij station Amsterdam-Amstel. Begin vorig jaar waren Hell's Angels betrokken bij een schietpartij in de Haarlemse seksclub Esther, waarbij vier doden vielen. En twee maanden geleden mishandelden ze ongestraft het televisieduo Barend en Van Dorp nadat die in een uitzending de Hell's Angels een 'criminele organisatie' hadden genoemd.

De inval vond plaats op last van het openbaar ministerie. In de Amsterdamse driehoek is geen overleg geweest over de inval, meldt een woordvoerster van de korpsbeheerder. Zowel politie als justitie ontkennen dat de actie bedoeld is als spierballentaal richting Hell's Angels: ,,Illegale vuurwapens zijn een speerpunt van de Amsterdamse politie.''

Volgens de politiewoordvoerster heeft de inval evenmin te maken met Duitsland. Eind januari deed de politie in Noordrijn-Westfalen ook invallen bij Hell's Angels wegens onder meer wapenbezit en criminele activiteiten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden