Politie Indonesië stopt massaal moslimprotest

De circa 150.000 mensen eisten het aftreden van de gouverneur van Jakarta omdat hij een christen is en de islam zou hebben beledigd. Beeld afp
De circa 150.000 mensen eisten het aftreden van de gouverneur van Jakarta omdat hij een christen is en de islam zou hebben beledigd.Beeld afp

De Indonesische politie heeft in Jakarta een einde gemaakt aan een massale demonstratie van radicale moslims die uit de hand dreigde te lopen. Bij de ongeregeldheden die tegen het slot van de betoging uitbraken, zijn een dode en twaalf gewonden gevallen.

Volgens de politie waren er circa 150.000 mensen op de been. Ze eisten het aftreden van de gouverneur van Jakarta omdat hij een christen is en de islam zou hebben beledigd.

Indonesië is met circa 250 miljoen inwoners wat bevolkingsaantal betreft het grootste islamitische land ter wereld. De grote meerderheid is gematigd en wars van extremisme. Massale betogingen van radicalen zoals vrijdag in Jakarta zijn niet veel voorgekomen.

De demonstratie verliep aanvankelijk vreedzaam, maar de menigte trok ook naar het presidentieel paleis. Daar bestookte de politie de betogers met traangas en waterkanon.

De betoging was tegen gouverneur Basuki Tjahja Purnama. Hij zou volgens de demonstranten de Koran hebben beledigd door eruit te citeren. Hij had volgens hen als christen zijn mond moeten houden over Koranverzen.

"Ahok moet worden vastgezet'', riepen de in het wit geklede betogers. Ahok is de bijnaam van de gouverneur. Hij hoopt volgend jaar te worden herkozen. Enkele politieke tegenstanders proberen kiezers met religieuze argumenten er echter van te weerhouden op hem te stemmen. Moslims zouden niet op niet-moslims mogen stemmen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden