Politie hoorde Stanley H. maar kon niks doen

De liquidatie van onderwereldkopstuk Stanley Hillis is omgeven met onduidelijkheden. De politie maakte donderdag bekend te betreuren dat ze met het team dat op dat moment in de buurt was, de daders niet kon inrekenen.

Een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) bevestigde dat tijdens de liquidatie twee specialisten van het korps vlak naast de auto in een aanhangwagen zaten om Hillis af te luisteren. Hoe de politie het voor elkaar kreeg dat Hillis vlak naast die aanhanger parkeerde, is nog onduidelijk.

De politie was op de hoogte van de ontmoeting die 'de Ouwe' - zoals Hillis werd genoemd - had met Donald G. Die zou volgens verschillende media een bekende zijn in het circuit van de Hells Angels. G. werd na de afrekening meteen opgepakt, maar snel daarna weer vrijgelaten, omdat hij niets met de moord van doen had.

De politie zegt dat het moeilijk is om vanuit een 'heimelijke' afluisteroperatie adequaat te reageren op een onverwachte moord. Dan speelt mee dat de specialisten, wel getrainde politiemensen, maar mogelijk ongewapend, niet zelf het risico mogen nemen om achter de met een machinepistool gewapende man aan te gaan. Bovendien hadden de politiemensen geen zicht op wat er gebeurde. Ze konden niets zien, ze luisterden alleen af.

Daarnaast speelt de politiehelikopter die in de buurt van de plek van de moordaanslag hing een rol. Volgens de officiële lezing kon de heli de moordenaar niet volgen, omdat er druk luchtverkeer was boven Amsterdam. Op de vraag waarom de helikopter niet lager ging vliegen, geeft de politie geen antwoord.

Op wat grotere afstand was nog een team aanwezig. Dat was daar ter observatie van de afgeluisterde lieden. Dit team bevond zich niet in het zicht van de auto van H. Deze rechercheurs konden volgens het KLPD dan ook niet zien of horen dat er een aanslag plaatshad. Deze politiemensen hebben volgens de woordvoerder nog geprobeerd achter de moordenaar aan te gaan, maar zijn 'in alle hectiek uit beeld geraakt'.

De Rijksrecherche doet in opdracht van het Openbaar Ministerie onderzoek in deze zaak.

Kopstuk in de Amsterdamse onderwereld

Stanley Hillis (1946-2011) gold sinds de jaren tachtig als een kopstuk in de Amsterdamse onderwereld. Zijn misdaadcarrière begon hij eind jaren zeventig met een reeks overvallen. Hij schoot een politieman neer en verwierf onder criminelen faam vanwege het gemak waarmee hij uit gevangenissen ontsnapte. Na een van deze uitbraken voelde hij zich zo geschoffeerd door de politie, dat hij in een tv-programma van Sonja Barend, vanuit zijn schuilplaats, met valse snor, pruik en zonnebril hierover zijn beklag deed. Hij werd vaak in één adem genoemd met de topcriminelen Willem Holleeder en Dino Soerel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden