Politie hindert de Tour niet

Burgemeester Aboutaleb bereikt compromis met vakbonden over acties in Rotterdam

NIELS MARKUS

De politie gaat wel staken tijdens de doorkomst van de Tour de France in Rotterdam, maar ze zal de wielerwedstrijd niet verhinderen. Dat maakten de politievakbonden en burgemeester Ahmed Aboutaleb gisteren bekend na een ultiem overleg. De politiebonden zijn tevreden, zij vinden dat ze dankzij het compromis hun cao-eisen nog beter internationaal voor het voetlicht kunnen brengen.

Volgens Albert Springer en Gerrit van de Kamp van de bonden biedt Rotterdam de agenten alle ruimte om tijdens de tweede Touretappe op zondag 'zichtbaar en herkenbaar' aanwezig te zijn in de stad. "Er zal geen sprake zijn van een verkeerscontrole van de reclamekaravaan, sterker nog: we zullen deze begeleiden." De bonden hadden aangekondigd de karavaan op de Erasmusbrug te controleren, zodanig dat ook het wielerpeloton opgehouden zou worden. Nu zullen mountainbikers van de politie de reclamewagens begeleiden over de Boompjeskade, de Coolsingel en de Erasmusbrug.

Op de brug en op de Kop van Zuid zullen politiewagens en agenten staan om aandacht te vragen voor een betere cao. Politieboten onder de brug geven een watershow en op de brug komen grote spandoeken te hangen.

De bonden hopen dat minister Van der Steur van justitie wél naar hun eisen wil luisteren, wanneer de televisiebeelden van hun acties de hele wereld over gaan.

Burgemeester Aboutaleb had bezwaar tegen het verhinderen van de Tourkaravaan, maar steunt de politie in haar eisen. "Ik houd al langer een pleidooi voor een goede cao voor politiemensen, rijksambtenaren en het leger. Het ging mij ook niet om de acties, maar om de vorm. De Tour is de Tour. Die dendert voorbij, die moet je niet hinderen."

sport 17 Interview Gesink DE VERDIEPING 8

De wreedste aller sporten DE VERDIEPING 13

Dansen op de trappers

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden