Reportage

Politie heeft handen vol aan vele whatsapp-buurtgroepen

Agent Richard den Boer overlegt met bewoner Joop Arnold, die een whatsappgroep van buurtbewoners beheert. Beeld Maikel Samuels
Agent Richard den Boer overlegt met bewoner Joop Arnold, die een whatsappgroep van buurtbewoners beheert.Beeld Maikel Samuels

In Zeeland houden veel bewoners hun buurt veilig door verdachte situaties aan elkaar te melden via hun mobiele telefoon. De politie probeert de wildgroei aan initiatieven in te tomen, de gemeente Schouwen-Duiveland heeft een online kaart beschikbaar gesteld waar alle groepen op staan.

Sharon van Oost

Bij welke whatsappgroep kun je je het beste aansluiten, als er meerdere actief zijn in je buurt? In Zeeland kloppen steeds meer mensen met die vraag aan bij hun gemeente. Buurtchats schieten in die provincie als paddestoelen uit de grond en overlappen elkaar. De gemeente Schouwen-Duiveland bedacht daarom samen met de politie een plan om die wildgroei onder controle te krijgen: een online overzicht van alle buurten met eigen Whatsapp.

Een tijdje geleden groeide het aantal buurtwhatsappgroepen in Zeeland explosief doordat in het dorp Krabbendijke twee inbrekers werden aangehouden dankzij zo'n groep. Het werd een beetje een zooitje, herinnert Michelle Baaijens van de gemeente Schouwen-Duiveland zich. "We kregen ontzettend veel telefoontjes van mensen die graag een groep wilden starten, maar niet wisten hoe of waar ze zich konden aanmelden. Dat is ook lastig als er drie verschillende groepen actief zijn in je wijk."

Kaart
Op de website van de gemeente staat sinds vorige week een kaart van het eiland, keurig opgedeeld in gekleurde vlakken. Die vlakken geven aan waar welke whatsappgroep zich bevindt. Ook het e-mailadres van de beheerder is er te vinden. Inwoners weten op die manier precies welke van de inmiddels 44 groepen voor hun bestemd is. De beheerders zitten in een aparte groep, samen met de wijkagenten die instructies geven. Wat leden moeten doen als ze iets verdachts zien in hun wijk, bijvoorbeeld.

Hieronder staat de kaart met buurtwhatsappgroepen op Schouwen-Duiveland. Het artikel gaat verder onder de kaart.

Wijkagent Richard den Boer is blij dat er wat structuur is aangebracht in de wirwar van whatsappgroepen. Het is een hartstikke mooi middel, vindt hij. "We hebben er in één keer een paar duizend ogen en oren bij."

Wat bewoners zich wel moeten realiseren, vindt hij, is dat dat de groepen niet bedoeld zijn voor afspraken over een buurtbarbecue. Het gaat puur om het veiliger maken van de buurt, en sociale controle. "Je kunt er veel kanten mee op. Op dit moment gebruiken we hem vooral om woninginbraak te voorkomen, maar straks als het toeristenseizoen weer begint, kan ik mij voorstellen dat auto-inbraken en vandalisme vaker langskomen."

Kletspraatjes
Jan Edu Kelder is beheerder van whatsappgroep Nieuw-Haamstede, de oudste van Schouwen-Duiveland inmiddels. Tweeëneenhalf jaar geleden zette hij de groep op, samen met vier andere bewoners. Nu zijn er 53 leden.

Hij is het met Den Boer eens: "De groep is niet voor kletspraatjes, of als er een stoeptegel loszit. Dat maken we wel duidelijk aan nieuwe leden. Je hebt hier veel grote, vrijstaande huizen en tweede woningen. Het is dus fijn als iemand die toevallig met de hond wandelt en iets verdachts ziet, dat meldt. Dat gebeurt dan ook."

Hij vindt het prettig dat de gemeente en politie zich ertegenaan bemoeien. "Het is goed dat er letterlijk grenzen worden gesteld, dat mensen weten bij wie ze zich aan moeten sluiten. Iedere wijk is anders, bij iedere wijk hoort dus een andere groep. Iemand aan de andere kant van het eiland heeft er niets aan als wij hier een verdacht persoon signaleren."

Ook beheerder Joop Arnold is blij met de aanpak. Hij vatte in februari het plan op om een buurtgroep te starten. Zijn groep had binnen korte tijd negentig leden. "Toen ik mij meldde bij de gemeente stuurde die een brief naar de bewoners van mijn wijk, met een stappenplan. Het enige wat ik hoefde doen was hen toevoegen." Hoewel er in de groep nog geen serieuze meldingen zijn gemaakt, is Arnold bij dat er wel een mogelijkheid is. "Het geeft een veilig gevoel dat we zo nauw in contact staan met de politie."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden