Politie had 'Dönermoorden' kunnen voorkomen

De slachtoffers van de NSU. Beeld AP
De slachtoffers van de NSU.Beeld AP

De serie moorden van de Nationaalsocialistische Ondergrondse (NSU) had kunnen worden voorkomen, als de Duitse politie en geheime diensten adequaat hadden opgetreden. Dit concludeert een enquêtecommissie van het parlement van de deelstaat Thüringen in een vandaag gepresenteerd rapport.

De neonazi's vermoorden van 2000 tot 2007 tien mensen, voornamelijk Turken. De moordserie werd lang aangeduid als 'Dönermoorden'; de politie vermoedde criminele afrekeningen in Turkse milieus.

Aanwijzingen voor racistische motieven waren er al in vroeg stadium; die zijn echter niet degelijk onderzocht. Pas in 2011 kwamen de autoriteiten de NSU op het spoor. De parlementariërs vinden dat schokkend.

Onderzoek gedwarsboomd
In hun 1800 pagina's dikke rapport uiten de parlementariërs de verdenking dat de geheime dienst BfV het onderzoekswerk van de politie heeft gedwarsboomd. De binnenlandse veiligheidsdienst wilde zo voorkomen dat zijn infiltranten binnen het extreem rechtse milieu zouden worden ontmanteld. 'Het is een schandaal dat andere overheidsinstanties zich daarbij hebben neergelegd', aldus commissievoorzitter Dorothea Marx over politie en Openbaar Ministerie.

Excuses aan nabestaanden
De voorzitster van het deelstaatparlement bood excuses aan aan de nabestaanden. 'Wij vragen u om vergiffenis voor de verdachtmakingen en voor de empathie die lange tijd heeft ontbroken', aldus Birgit Diezel.

Neonazi Beate Zschaepe in de rechtszaal. Beeld ap
Neonazi Beate Zschaepe in de rechtszaal.Beeld ap
null Beeld epa
Beeld epa
Neonazi Ralf Wohlleben in de rechtszaal. Beeld REUTERS
Neonazi Ralf Wohlleben in de rechtszaal.Beeld REUTERS
Overzichtskaart van waar de moorden plaatsvonden in Duitsland. Beeld ANP
Overzichtskaart van waar de moorden plaatsvonden in Duitsland.Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden