SITE artikel Letter Illusttratie NIEUWS op Wit, variant

Migratie

Politie haalt verstekelingen uit koelwagen in Rotterdam

SITE artikel Letter Illusttratie NIEUWS op Wit, variantBeeld RV

De politie heeft zaterdagavond vier personen aangetroffen in een koelwagen op een parkeerterrein aan de Noorderhelling in Rotterdam. 

Het gaat om vier verstekelingen uit Iran en Irak in de leeftijd van 17 tot 31 jaar. Volgens de politie zijn ze allen goed aanspreekbaar en niet gewond.

De politie heeft de 61-jarige Spaanse chauffeur evenals de vier verstekelingen inmiddels aangehouden. De verstekelingen zullen worden verhoord door de vreemdelingenpolitie. evenals de vier verstekelingen inmiddels aangehouden. De verstekelingen zullen worden verhoord door de vreemdelingenpolitie.

De politie onderzoekt nog waar de koelwagen vandaan kwam en wat zijn bestemming was. Het is niet voor het eerst dat de politie verstekelingen vindt in een koelwagen. Op 19 november vond de bemanning van een vrachtferry, net vertrokken voor de oversteek van Vlaardingen naar het Engelse Felixstowe, 25 vluchtelingen in een koelwagen. Het schip keerde terug, twee verstekelingen moesten vervolgens naar het ziekenhuis. Ook toen is de chauffeur gearresteerd.

Illegaal oversteken naar Engeland

De marechaussee ontdekte op 7 augustus in Hoek van Holland 21 verstekelingen in een koelwagen. Vermoedelijk komen ze uit Vietnam. In de groep bevonden zich ook kinderen. Ze bleken in goede gezondheid. Twee weken eerder werden in Hoek van Holland ook al vijftien Vietnamezen aangetroffen die illegaal de oversteek naar Engeland wilden maken in een koelwagen.

In oktober vond de Britse politie 39 migranten dood in een koelwagen in Essex. Zij zaten al opgesloten toen de vrachtwagen aan de Belgische kust arriveerde voor de oversteek naar Engeland. De acht vrouwen en 31 mannen, onder wie een tiener, zaten zeker tien uur opgesloten bij een temperatuur van min 25 graden nadat de koelwagen in Zeebrugge was aangekomen. Sindsdien zijn veertien mensen gearresteerd in verband met deze zaak, waarvan tien in Vietnam. Alle slachtoffers hadden de Vietnamese nationaliteit.

Lees ook: 

Vietnamezen trotseren vele gevaren op weg naar Europa

Onder de 39 dode migranten in een koelwagen in Engeland zijn waarschijnlijk ook Vietnamezen. Hun zware reis naar Europa eindigt vaak in moeilijke omstandigheden. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden