Politie Gelderland-Midden beschuldigd van corruptie

(Novum) - De leiding van het politiekorps Gelderland-Midden wordt beschuldigd van corruptie. De ex-vrouw van een zakenman stelt dat diverse Gelderse ondernemers de politie steekpenningen hebben betaald om zelf buiten schot te blijven.

De beschuldigingen komen van Hetty van de Laar. Haar ex-man, Arnoud van Amerongen, heeft volgens haar met andere ondernemers geld neergeteld 'om zelf te kunnen ontkomen'. Ze zegt niet waaraan de zakenlui zich schuldig zouden hebben gemaakt. Van Amerongen heeft een keukenbedrijf. Hij is onder meer geldschieter van de Arnhemse voetbalclub Vitesse.

Volgens een woordvoerder van Van de Laar zijn de vermeende omkoopschandalen in Gelderland vergelijkbaar met 'de liquidaties en corrupte praktijken in Amsterdam-Zuid'. De woordvoerder stelt dat Van de Laar al eens naar de politie is gestapt met haar bevindingen. Volgens haar werden toen de posities van de mensen met wie ze sprak van bovenaf 'omgewisseld'. Mensen die bij de praktijken betrokken zouden zijn, zouden haar klacht op die manier hebben kunnen negeren.

Van Amerongen wordt er door Van de Laar ook van beschuldigd dat hij haar 'tot bloedens toe mishandeld heeft'. In een reactie doet Van Amerongen de uitspraken van zijn ex-vrouw af als 'onwaar'. Hij wil verder niet reageren.

Het korps laat weten de klacht van Van de Laar te hebben ontvangen. Maar zolang de klacht nog in behandeling is, wordt geen commentaar gegeven, zegt woordvoerder Femke van Ottelo vrijdag.

De Arnhemse burgemeester Pauline Krikke, die korpsbeheerder is, wacht met het geven van een reactie. Volgens woordvoerder Arthur Verstegen van de burgemeester komt Van de Laar waarschijnlijk maandag met bewijzen voor haar aantijgingen.

De korpschef van de politie Gelderland-Midden, Jos van Deursen, stapte woensdag op wegens een vertrouwensbreuk met de ondernemingsraad. Volgens het Gelderse korps was die breuk het gevolg van onrust binnen het korps. Die zou zijn ontstaan na klachten van agenten over discriminatie, racisme, machtsmisbruik en niet integere bejegening. Naar die klachten lopen nog diverse onderzoeken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden