Politie Gelderland gaat klantenpanels instellen

De politieregio Noordoost-Gelderland gaat een klantenpanel in het leven roepen dat gaat meepraten over het functioneren van de politie en toekomstig beleid. Het panel is een initiatief van korpschef Beuving, sinds anderhalf jaar politiechef in Noordoost-Gelderland, vertelt politiewoordvoerder Henk van Elteren.

BIJDRAGEN: ANITA LOWENHARDT

Beuving vindt dat de politie, die volgens hem altijd vrij “intern gericht” is geweest, “meer moet luisteren naar haar klanten”. En nog meer dan dat, voegt Van Elteren eraan toe. “Als wij weten wat onze klanten willen, willen wij ook luisteren naar hoe zij vinden dat de politie haar taak moet uitvoeren.”

De bedoeling is dat een groot aantal organisaties benaderd wordt om een panel te kunnen vormen, bestaande uit vijftien tot twintig leden, die een afspiegeling vormen van de samenleving: ouderen, werkende vrouwen, een advocaat, een buschauffeur en mensen uit andere culturen.

Als voorbeeld van het meepraten over het politiebeleid noemt Van Elteren het voorbeeld van een politiekorps dat bedacht had extra werk te maken van het bewaken van donkere hoekjes en nissen bij grote gebouwen.

De bevolking zei echter dat zij dat helemaal geen probleem vond omdat men op die plekken vanzelf wel voorzichtig was en suggereerde: controleer liever op snelheid, want ze rijden in dit dorp als gekken.

“Wat Beuving wil, is een diversiteitsbeleid dat aansluit op de behoefte in de samenleving. Neem het voorbeeld van allochtonen, die zich misschien wel helemaal niet thuis voelen in de gemeenschap en bij ons beleid. Dan kun je proberen hen bij de politie te halen of anderszins meer bij onze organisatie te betrekken.”

Volgens de korpschef worden de adviezen van het panel uiterst serieus genomen. Beuving hoopt met het panel de afstand tussen politie en burgers te verkleinen.

De politie in Noordoost-Gelderland begint deze maand met de werving van de panelleden. Het is de bedoeling dat het panel eens per kwartaal wordt geraadpleegd. Burgers kunnen zichzelf ook kandidaat stellen.

En wat doet het korps om te voorkomen dat zich notoire querulanten aanmelden? “Wij kijken serieus naar mensen in allerlei maatschappelijke groeperingen en stellen ons heel kwetsbaar op. Dat verwachten wij ook van hen”, antwoordt Van Elteren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden