Politie: Geen behoefte aan zwaardere munitie

Korpschef promoot kogel die vluchten lastiger maakt

De Gelderse korpschef Henk van Zwam staat nagenoeg alleen in zijn strijd voor zwaardere munitie voor het politiepistool. Voor andere korpschefs hoeft daarover geen debat te worden gevoerd en vormt de huidige politiekogel geen probleem. Dat laten woordvoerders van verschillende korpsen weten in reactie op de uitlatingen van Van Zwam.

De korpschef van het korps Gelderland-Zuid bepleit zwaardere munitie, zodat een verdachte in één schot tot staan kan worden gebracht. De term 'stopkogel' uit oude discussies steekt dan de kop weer op. Aanleiding is een incident uit 2010 waarbij een verdachte bleef vluchten, ondanks het feit dat hij meermalen door de politie in zijn benen was geschoten. Hij ging pas neer nadat hij in gevecht was geraakt met politiehonden.

Omdat hij bleef vechten, werd hij nog een aantal keren beschoten. Die laatste kogels werden hem fataal. Van Zwam zegt daarover dat die dodelijke schoten onnodig waren geweest als hij bij het eerste beenschot neer was gegaan.

Voor de korpsleiding van de politie Haaglanden bijvoorbeeld, is de politiekogel geen onderwerp van discussie. De woordvoerder van de Haagse korpschef Henk van Essen zegt daarbij dat de kritiek op de kogel van collega Van Zwam niet per se wordt gedeeld door andere korpschefs. "Een lokale discussie naar aanleiding van een lokaal incident." Andere korpsdirecties menen hetzelfde.

Politie- en veiligheidswetenschapper Jaap Timmer van de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Christelijke Hogeschool Windesheim in Zwolle is het met Van Essen eens. "Op basis van één incident kan een korpschef niet zeggen dat er ineens andere kogels moeten worden aangeschaft. Bovendien heeft de Nederlandse politie sinds 2010 nieuwe kogels van het type Action NP, die aan alle gestelde eisen voldoen. De nieuwe munitie is er nog zo kort dat het nog niet eens officieel is geëvalueerd."

De Action NP (wat staat voor 'Nederlandse politie') is speciaal voor de Nederlandse agent door een Duits bedrijf ontwikkeld. Daarvoor werden andere types Action-kogels gebruikt. "Sinds 1990 wordt door de politie verbeterde munitie gebruikt. De vroegere munitie, die ook door militairen werd gebruikt, voldeed niet."

De Action-kogel heeft een hollow point, die niet als een potloodpunt uitloopt, maar hol en rond is. "Daardoor is de inslag krachtig, maar de schade beperkt", zegt Timmer. "Maar welke kogel ook wordt gebruikt, dé stopkogel bestaat niet. Dat is een onzinterm. Allerlei factoren spelen een rol of iemand na één of meer schoten toch blijft vluchten."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden