Politie gaat veelplegers vangen met smoelenboek

UTRECHT - De Utrechtse politie wil deur aan deur gaan met een fotoboekje van verdachten. Het boekje wordt getoond aan bewoners bij wie in de wijk een delict is gepleegd.

Eerder pleitte de Utrechtse korpschef P. Vogelzang al voor het openbaar maken van foto's van veelplegers via internet en buurtavonden. Minister Donner (justitie) hield de Kamer echter een maand geleden voor dat foto's van veelplegers alleen gericht mogen worden verspreid, bijvoorbeeld aan winkeliers.

De Utrechtse politie wil toch verder gaan door foto's te tonen van alle verdachten van alle soorten criminaliteit, aan alle wijkbewoners. Op deze manier wil zij de inwoners betrekken bij het oplossen van de criminaliteit.

Districtschef P. Gieling van Utrecht-West: ,,Zo'n tachtig figuren versjteren het voor 16000 inwoners in dit stadsdeel. Hun verdachte gedragingen worden veelal vastgelegd met toezichtcamera's. Er is altijd een categorie die wij niet kennen. Maar als ik de foto's aan jou laat zien, ken jij die ene jongen misschien wel.''

Met het 'smoelenboekje' wil het korps maandelijks deur aan deur gaan. De politie heeft veel last van veelplegers, die de Utrechtse criminaliteitscijfers omhoog stuwen met onder meer auto-, huis- en schuurinbraken. De wijkbewoners zelf zeggen vooral last te hebben van drugsdealers en loverboys, die de wijk in een ijzeren greep zouden houden. De politie heeft deze groep van voormalige harde-kernjongeren nooit kunnen breken. Zij rijden nu rond in de wijk in dure auto's, openen coffeeshops en stellen jonge meisjes te werk in de prostitutie. Volgens de bewoners van Kanaleneiland hebben zij veel invloed op de laaggeschoolde jongeren in de wijk.

Drie jaar geleden kreeg Kana len eiland landelijke aandacht nadat korpschef Vogelzang de noodklok luidde over de hoge criminaliteit daar. De wijk bestaat voor tachtig procent uit allochtonen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden