Politie extra paraat rondom gevangenissen

Van een onzer verslaggevers

Kosto wil verder op korte termijn van een speciaal ingestelde werkgroep horen welke maatregelen op korte en lange termijn ontsnappingen door middel van gijzeling kunnen voorkomen. Alleen al in de tweede helft van 1992 zijn vier keer gedetineerden na een gijzeling van personeel ontsnapt. In de jaren daarvoor kwam gijzeling nauwelijks voor.

Bij de eerste gijzelingen in 1992 werd het personeel alleen bedreigd, en lieten de vluchters hun gijzelaars na de uitbraak weer vrij, maar de gijzelingen worden steeds geweldadiger, met de ontsnapping van deze week als tragisch dieptepunt. Drie jonge gedetineerden staken op hun vlucht een bewaarster met een mes meerdere malen in de rug, en verwondden andere personeelsleden met scherpe voorwerpen.

Justitie zit met de sterke toename van gijzelingen behoorlijk in zijn maag. Het lijkt alsof gedetineerden, nu de gevangenissen beter worden beveiligd, gijzeling als enige mogelijkheid voor uitbraak zien. Het moeilijke voor Justitie is ook dat tegen gijzeling heel weinig is te doen. Gedetineerden zouden beter moeten worden gecontroleerd op scherpe voorwerpen, maar een provisorisch steekwapen is zo gemaakt.

De relatieve vrijheid van gevangenen in de vijf extra beveiligde inrichtingen (EBI's), is na een reeks ontsnappingen al aan banden gelegd, maar deze week is gebleken dat ook 'gewone' gedetineerden het middel gijzeling niet schuwen. De ontsnapte gedetineerden kwamen uit de jeugdafdeling van de gevangenis in Hoogeveen. De enige stap die Kosto nu kan nemen, is het aanleggen van die extra beveiligingsring, zodat gedetineerden, die door een gijzeling de poort kunnen verlaten, snel door de politie in de kraag kunnen worden gevat.

De 28-jarige bewaarster uit strafinrichting De Grittenborg in Hoogeveen, die tijdens de ontsnapping gewond raakte, is gisteren in de loop van de ochtend ontslagen uit het Bethesdaziekenhuis in Hoogeveen. Aanvankelijk vreesden artsen, dat de bewaarster een geperforeerde long had opgelopen, maar haar verwondingen bleken mee te vallen. Nadat de vrouw gisterochtend uit het ziekenhuis was ontslagen, ging ze eerst langs De Grittenborgh, voordat ze naar huis ging.

Staatssecretaris Kosto van justitie heeft gistermiddag een bezoek aan De Grittenborgh gebracht. Behalve met de directie heeft hij ook met de gevangenbewaarders gepraat en hen een riem onder het hart gestoken, aldus een woordvoerder van Justitie. De drie ontsnapte delinquenten zijn nog voortvluchtig. De overige bewoners van de afdeling waar de drie waren ondergebracht, zijn voorlopig ingesloten op hun cel.

Burgemeester Faber van Hoogeveen is de voortdurende ontsnappingen uit De Grittenborgh inmiddels goed zat. Hij pleit ervoor, om de strafinrichting zo te verbouwen dat ontsnappingspogingen in de toekomst minder succesvol zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden