Politie en justitie hebben gelogen in zedenzaak Breda

Beeld ANP

De politie en het Openbaar Ministerie hebben gelogen in een zedenzaak, waarin een man door zijn ex-vrouw onterecht werd beschuldigd van seksueel misbruik. Tot die conclusie komen drie rechtspsychologen van de Universiteit van Maastricht die op verzoek van de EO de zaak nader bestudeerden.

De verdachte werd in 2009 is vrijgesproken, maar de leugens hebben zijn leven danig overhoop gehaald. Frans verloor door het proces het contact met zijn kinderen. Hij liep een baan mis en werkt nu in het buitenland.

De 49-jarige Frans zijn verhaal over het effect van een valse aangifte in het magazine van De Volkskrant. Het programma De Vijfde Dag van de EO zendt vanavond een reconstructie uit van de zaak. Jaarlijks worden tientallen gescheiden vaders vals beschuldigd van verkrachting of misbruik door hun ex.

Op verzoek van Frans hebben drie deskundigen ontdekt dat gesprekken uit hun amateur-seksfilmpjes, die dienden als bewijsmateriaal tegen Frans, verkeerd zijn beschreven in een proces-verbaal. Hierdoor leek het alsof er sprake was dat Frans zijn vrouw tot seksuele handelingen zou hebben gedwongen.

Ook hebben de agenten gezegd dat Frans tijdens een verhoor wilde bekennen, maar dat hij op het laatste moment herriep. De officier van justitie beaamde tijdens de zitting dat ze hetzelfde op de verhoorbanden had gehoord als de agenten. Toen de geluidsbanden tijdens de zitting werden afgespeeld, bleken de beweringen van het OM en de politie niet te kloppen. Frans heeft nooit gezegd dat hij wilde bekennen.

Het OM wil nog niet reageren op de conclusies. Wel hebben het OM en de politie eerder toegegeven dat er fouten zijn gemaakt in het politieonderzoek. Frans heeft - zonder succes - geprobeerd zijn ex te vervolgen wegens een valse aangifte.

De Vijfde Dag, woensdagvond om 20.25 uur op Nederland 2.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden