Politie en busbedrijven gaan nauwer samenwerken

De politie stelt binnenkort een speciale contactpersoon aan die zich gaat bezighouden met de veiligheid in het openbaar vervoer. De functionaris heeft als voornaamste taak de samenwerking tussen politie en busbedrijven op de rails te krijgen en daarmee de veiligheid van chauffeurs en reizigers te verbeteren.

Dat maakten de Raad van Hoofdcommissarissen en de Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland zondag bekend. „Met het aanstellen van de contactfunctionaris verwachten we de informatie-uitwisseling bij incidenten te vergemakkelijken, de aangiftebereidheid verder te vergroten en de inzet van handhavings- en opsporingsactiviteiten te verbeteren”, aldus beide partijen.

Vorige week adviseerde oud-hoofdcommissaris Eric Nordholt dat politie, justitie en de vervoerbedrijven de handen ineen moesten slaan. Nordholt, die in opdracht van de busbedrijven de agressie in het openbaar vervoer onder de loep nam, suggereerde dat er een soort veiligheidscoördinator zou moeten komen maar dan met een andere naam. „De politie moet daar iemand voor afvaardigen.”

De Raad van Hoofdcommissarissen heeft daarop ingespeeld met de contactfunctionaris. De ministeries van Binnenlandse Zaken en van Verkeer en Waterstaat financieren het initiatief. Het ministerie van Justitie staat er positief tegenover, aldus beide partijen.

Volgens politie en busbedrijven is het initiatief in lijn met recente afspraken over de veiligheid in het streekvervoer. Een van de afspraken is dat werkgevers chauffeurs stimuleren om incidenten te melden en zelf meer aangifte te doen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden