Politie Egypte op vuist met Gaza-activisten

Een Egyptische militair neemt zijn positie in terwijl Palestijnse demonstranten aan de andere kant van het prikkeldraad toekijken. (AFP)

Internationale activisten die sympathiseren met Gaza zijn in de Egyptische haven Al-Arish slaags geraakt met de politie, omdat Egypte weigerde een konvooi met hulpgoederen voor Gaza door te laten. Een Egyptische grenswacht is bij de gevechten doodgeschoten, tien Palestijnen raakten gewond. Dit hebben getuigen woensdag gezegd.

De schermutselingen hielden enkele uren aan. Vijftig activisten en zeker tien agenten van de ordepolitie raakten gewond. De activisten hebben een aantal agenten voor een korte periode vastgehouden.

De oorzaak van de vechtpartijen is de weigering van de Egyptische autoriteiten om 59 van de tweehonderd voertuigen door te laten. Deze voertuigen zouden niet via Egypte maar via de Israëlische grens Gaza moeten betreden. De voertuigen vervoerden pickups, auto's, generatoren en andere benodigdheden, die niet via de grensovergang bij Rafah Gaza mogen worden binnengebracht.

Volgens de activisten werden eerder gemaakte afspraken met de Egyptische autoriteiten geschonden die het hele konvooi doorgang verleenden. Na de weigering blokkeerden de activisten volgens Egypte de toegang tot een havengebouw. De activisten zelf zeggen dat ze het havengebouw niet mochten verlaten. Een poging tot overleg leverde geen resultaat op. In plaats daarvan keerden tweeduizend agenten van de oproerpolitie terug. De activisten werden bestookt met waterkanonnen en er werden over en weer stenen gegooid.

Meer dan vijfhonderd personen begeleidden het konvooi dat werd georganiseerd door de Britse 'Viva Palestina'-groep. De bedoeling was om enkele tonnen humanitaire hulpgoederen en voertuigen naar Gaza te brengen. De groep bestaat uit Britse, Amerikaanse, Jordaanse en Turkse activisten.

De vechtpartijen brengen Egypte opnieuw in verlegenheid, nadat het eerder onder vuur van Arabische en islamitische groeperingen kwam te liggen vanwege de samenwerking met Israël in de blokkade van het verarmde Gaza.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden