Politie doorzoekt kraakpand Vrankrijk

AMSTERDAM - Een speciale eenheid van de Amsterdamse politie heeft gisternacht huiszoeking gedaan in kraakpand Vrankrijk aan het Spui in Amsterdam. Hier verbleef de woensdagmiddag gearresteerde Eta-verdachte Juan Ramón Rodríguez Fernández.

De Bask werd opgepakt door een speciaal arrestatieteam toen hij boodschappen deed bij Albert Heijn in het centrum van de hoofdstad. De man wordt ervan verdacht voor een Eta-commando in Barcelona te werken. Hij zou informatie hebben verzameld over twee bekende rechts-extremisten die het doelwit van aanslagen zouden worden.

In Nederland zou Rodríguez Fernández op zoek zijn geweest naar kraakadressen, voor het geval uitgeweken Eta-leden een onderduikadres nodig hebben. De Bask is aangehouden in het kader van Eurojust, een samenwerkingsorgaan van rechters, aanklagers en politie binnen de EU, dat sinds 1 januari operatief is.

De krakers werden om halfvier 'snachts uit hun bed gehaald. Veertig agenten met bivakmutsen stormden het gebouw binnen. ,,Een actie met haast Zuid-Amerikaanse allure', schrijven de krakers in een verklaring. ,,In het holst van de nacht en zonder deugdelijke papieren. Misschien is de Amsterdamse politie op werkbezoek geweest bij vader Zorreguieta?' Volgens de politie werden er tientallen replica's van wapens in beslag genomen die onder de wapenwet vallen en nog verder worden onderzocht. Meer wil de politie niet kwijt.

Kraker Peter wil wel vertellen wat er die nacht is gebeurd. ,,Ineens stonden er van die grote meneren naast mijn bed. We moesten allemaal op stoelen gaan zitten en ieder van ons werd bewaakt door twee van die pipo's met bivakmutsen op.' Volgens Peter zijn de in beslag genomen wapens, waterpistolen die bij iedere speelgoedwinkel te koop zijn. ,,Ze hebben ook nog twee mobieltjes en de spullen van Marc (zijn bijnaam, red.) meegenomen: kleren en een Spaanse roman.'

Rodríguez Fernández zou sinds december in Vrankrijk wonen. ,,Hij logeerde bij ons. Natuurlijk wisten we wie hij was. We kennen hem al lang van de krakersbeweging in Barcelona. Hij trad regelmatig op in Amsterdam met zijn rockband en dan logeerde hij in Vrankrijk. Maar dat hij lid van de Eta zou zijn, daar weten we niets van.' Peter vindt dat ook moeilijk te geloven. ,,In Spanje verdenken ze je al snel van Eta-symphatieën. Ik wil eerst wel eens bewijzen zien.'

De Bask is opgesloten in een isoleercel. Volgens zijn advocaat draagt hij een papieren pak en zijn er constant vier bewakers in zijn cel. Zodra er plek is wordt hij overgebracht naar de extra beveiligde gevangenis in Vught.

Ondanks het huiszoekingsbevel gaan de krakers toch een klacht indienen wegens huisvredebreuk. De politie doorzocht het hele pand, terwijl ze kwamen voor de spullen van de Eta-verdachte. ,,De huiszoeking ging veel te ver. Wij denken dat het wel erg goed uitkwam om juist nu rond te kijken in het pand.' De kraker doelt op het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima. Tijdens de rijtoer komt het bruidspaar in de buurt van het kraakpand. ,,We gaan vanuit Vrankrijk niets doen', verzekert Peter. ,,We zijn blij dat de stoet verderop rijdt en hopen dat de Oranjefans uit de buurt blijven.'

De Spaanse Guardia Civil arresteerde gisteren in de Baskische hoofdstad Vitoria nog eens twee Eta-aanhangers. De aanhoudingen zouden verband houden met de arrestatie van Rodríguez Fernández. De twee mannen die in Vitoria zijn opgepakt, Antonio Cortés de Luis en Susana Achaerandio Alexanco, waren betrokken bij de actie 'Karavaan des doods' in december 1999. Leden van de Eta werden toen betrapt in de noordelijke deelstaat Aragon met twee vrachtwagens met 1700 kilo dynamiet. De Eta wilde de explosieven gebruiken om de Picassotoren, het hoogste gebouw van Madrid, op te blazen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden