Update

Politie doet huiszoekingen bij mensenrechtenclubs in Caïro

Agenten houden de wacht voor de ingang van het UN National Democratic Institute in Caïro.Beeld AFP

De Egyptische politie heeft vandaag huiszoekingen gedaan in kantoren van zeker 17 organisaties die zich met mensenrechten bezighouden. Aanklagers in de Egyptische hoofdstad onderzoeken hoe de mensenrechtenactivisten aan geld komen.

Zo is huiszoeking gedaan bij het Egyptische kantoor van de Amerikaanse instelling National Democratic Institute en het Egyptische Arabische Centrum voor Onafhankelijke Rechtsspraak (ACIJ), berichtte vandaag een woordvoerster van de internationale organisatie Human Rights Watch in Caïro.

De medewerkers mochten de kantoren niet verlaten en werden ondervraagd. Ook computers werden doorzocht.
Er zouden geen arrestaties zijn verricht. Volgens activisten zou het het om ten minste achttien kantoren gaan.

Persbureau AP meldt dat niet alleen buitenlandse ngo's, maar ook Egyptische rechtengroepen die geld ontvangen uit het buitenland doelwit van de actie waren.

Het hoofd van het Arabische Netwerk voor Informatie over Mensenrechten, Gamal Eid, zei dat een van zijn medewerkers, die in een van de kantoren zat, heeft gezegd dat militairen laptops weghaalden.

Volgens een anonieme medewerker van het Egyptische openbaar ministerie is ten minste één Amerikaanse ngo actief in Egypte zonder dat de organisatie daarvoor een vergunning heeft.

Egyptische staatsmedia stelden dat de non-gouvernementele organisaties mogelijk wetten hebben geschonden, en dat een aantal niet zou beschikken over verplichte vergunningen.

De organisaties hebben de actie van de autoriteiten scherp veroordeeld. De militaire junta die de macht heeft sinds de val van dictator Hosni Mubarak, zou zich slechter gedragen dan het oude regime.

Woedend

Elders in de hoofdstad van Egypte reageerden familieleden van door de politie doodgeschoten betogers vandaag woedend op de vrijspraak van vijf politieagenten door een rechtbank. De dienders waren aangeklaagd wegens het doodschieten van demonstranten eind januari, tijdens de volksopstand die leidde tot de val van dictator Hosni Mubarak.

De rechter gaf nog geen toelichting op de vrijspraak van de agenten.
'Wij eisen dat ze worden geëxecuteerd', schreeuwden nabestaanden toen de vrijgesproken agenten de rechtbank verlieten. De voormalige verdachten werden beschermd door een groot aantal collega's.

Tijdens de opstand tegen Mubarak werden ongeveer 850 mensen om het leven gebracht door de politie en door leden van andere veiligheidsdiensten. Er werd onder meer met scherp geschoten op betogers. Na drie weken greep het leger in en trad Mubarak af. De oud-president staat op dit moment terecht vanwege de dood van betogers.

Diplomatieke rel

De Verenigde Staten en Duitsland zijn woedend over de huiszoekingen. De autoriteiten moeten medewerkers van de organisaties met rust laten, verklaarde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Een van de onderzochte instellingen is het bureau van de Duitse Konrad Adenauer Stichting. Duitsland eist opheldering en heeft de Egyptische ambassadeur in Berlijn op het matje geroepen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden