Politie Cairo confisqueert 'porno'

Van onze kerkredactie AMSTERDAM - De Egyptische politie heeft vijftig boektitels in beslag genomen omdat ze in strijd zijn met de heersende waarden in Egypte, de islam bespotten en de profeet bekritiseren. Dit heeft een Egyptische mensenrechtenorganisatie meegedeeld.

De organisatie meent dat het verbod een ernstige schending van het recht van vrije meningsuiting is. In sommige boeken stonden volgens de politie ook naakte personen afgebeeld en werd over ontucht geschreven. De mensenrechtenorganisatie stelt dat de politie de boeken in beslag nam nadat de Islamitische Academie van Onderzoek van de Al-Azhar Universiteit uit Caïro de titels uit haar bibliotheek had verwijderd.

De organisatie meent dat de academie haar bevoegdheden overschrijdt en intellectuelen “onder curatele stelt”. Zij riep de autoriteiten op om tegen de beperking van de vrijheid van meningsuiting op te treden.

De Al Azhar heeft veel macht in Egypte. Vaker zijn boeken die haar niet bevielen in beslag genomen, en zijn de auteurs onder druk van deze universiteit voor de rechtbank gesleept.

Zo werd enige jaren geleden de schrijver Ala Hamed veroordeeld vanwege de publicatie van een kritisch boek over de islam. En de islamgeleerde Abu Zeid werd vanwege zijn publicaties door de rechter gedwongen van zijn vrouw te scheiden. Hij vluchtte naar Nederland, en doceert nu aan de Rijksuniversiteit van Leiden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden