Politie Burma zegt massagraf te hebben gevonden

Uit Burma gevluchte Rohingya-moslims wachten in een distributiecentrum van een hulporganisatie in Bangladesh op eten.Beeld Getty Images

De Burmese politie zegt een massagraf te hebben ontdekt met 28 doden, waaronder meerdere kinderen. Volgens de politie gaat het om hindoes die bij een overval zijn gedood door rebellen van de Rohingya-moslims. Maar de opstandelingen zeggen dat zij geen burgers doden.

Het massagraf zou zijn gevonden in Ye Baw Kya, een dorp in het noorden van de Rakhine. Vanuit deze westelijke deelstaat van Burma zijn sinds eind augustus meer dan 430.000 moslims naar het buurland Bangladesh gevlucht voor geweld van de Burmese veiligheidstroepen.

Het graf werd zondag gevonden en er lagen volgens majoor Zayar Nyein van de grenspolitie de lichamen in van twintig vrouwen en acht jongens. Hij zei dat er vermoedelijk nog meer doden liggen.

Niet bevestigd

De vondst kan niet uit onafhankelijke bron worden bevestigd. Journalisten, mensenrechtenorganisaties en internationale organisaties hebben al lange tijd geen vrije toegang tot het gebied door restricties van de Burmese regering.

De Burmese overheid liet via Facebook weten dat het graf werd gevonden op aanwijzing van een hindoeïstische inwoner van het dorp Ye Baw Kya die ook naar Bangladesh was gevlucht. Volgens deze persoon waren het rebellen van de Arsa-rebellengroep die de 28 dorpelingen heeft vermoord. De rebellen zouden acht vrouwen in leven hebben gelaten, hen hebben gedwongen zich te bekeren tot de islam en hen vervolgens naar Bangladesh hebben meegenomen.

De Hoge Commissaris voor Vluchtelingen Filippo Grandi (vooraan, tweede van links) bezoekt een vluchtelingenkamp voor Rohingya in het Bengalese Kutupalong.Beeld AFP

'Geen burgers tot doelwit'

De Arsa-verzetsbeweging ontkent de hindoes te hebben vermoord, en zegt geen burgers aan te vallen. “Arsa heeft internationaal toegezegd geen burgers tot doelwit te kiezen, en dat blijft zo, ongeacht wat er gebeurt”, zei een woordvoerder van de verzetsgroep, die naar zichzelf verwees als Abdullah en zei vanuit een buurland te opereren. 

Volgens de Arsa-woordvoerder zitten de extreem-nationalistische boeddhisten achter "de leugens" dat Arsa hindoes heeft vermoord, en proberen zij op die manier ook een wig te drijven tussen moslims en hindoes in Rakhine.

Verzetsleger

Het Arsa-verzetsleger (Arakan Rohingya Salvation Army) is opgericht als reactie op de jarenlange onderdrukking van de ongeveer 1,1 miljoen Rohingya-moslims in de westelijke deelstaat Rakhine door het Burmese leger. Eind augustus voerde de Arsa aanvallen uit op zo’n dertig militaire doelen en politieposten, waarbij twaalf doden vielen. Die actie leidde tot een grootschalig legeroffensief in Rakhine, waarbij honderden dorpen in brand zijn gestoken en burgers werden verjaagd of vermoord. Door het geweld zijn zeker 430.000 Rohingya naar buurland Bangladesh gevlucht. De Verenigde Naties spreken van “etnische zuivering''. Burma is overwegend boeddhistisch, maar in Rakhine woont ook een kleine minderheid hindoes. Ook mensen uit deze beide groepen zijn gevlucht voor de huidige geweldsgolf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden