Politie-brandbom op Corsica zet beleid Franse regering te kijk

De grote vraag die iedereen in Frankrijk op de lippen brandt, is natuurlijk: 'Waarom?' Waarom steekt de gendarmerie een restaurant in brand dat toch al op de nominatie stond om gesloopt te worden?

Dick Bosscher

Prefect Bernard Bonnet had een paar maanden geleden bevolen dat alle illegale bouwsels op Corsica moeten verdwijnen. Die actie zou zichtbaar maken dat Parijs de strijd tegen de maffia en de corruptie serieus neemt. Waarom dan een brandbom terwijl een bulldozer het overdag had kunnen doen?

Het antwoord zal wel even verwarrend zijn als elk antwoord op welke vraag dan ook die op Corsica wordt gesteld. Cynische Franse politici te Parijs houden het op een scène uit een inspecteur Clouseau-film: domme agenten proberen vergeefs een boef te pakken en verwoesten en passant alles wat op hun pad komt.

De nationalisten op Corsica daarentegen houden het op een complot. Het illegaal gebouwde restaurant 'Chez Francis' was een geliefde pleisterplaats voor separatisten. De brand in dat pand, op 20 april, diende als waarschuwing voor hen: 'we weten jullie te vinden'. En naar de buitenwereld toe zou de brandstichting de separatisten in de schoenen worden geschoven. Maar ook voor die versie is de aanslag te knullig uitgevoerd. Niet alleen raakte een van de daders gewond, zij lieten ook nog eens een bivakmuts, een mes en een radiozender van de gendarmerie achter. De drie agenten sloegen dan ook snel door. Zij hebben bovendien bekend dat zij handelden in opdracht van hun hoogste chef, kolonel Mazères, die eveneens in voorarrest zit. En maandagavond klopte justitie op de deur van de vermoedelijke eindverantwoordelijke: prefect Bernard Bonnet.

De arrestatie van Bonnet markeert het einde van een operatie die de uiteindelijk komisch-tragische codenaam 'schone handen' meekreeg. De prefect, de hoogste Franse vertegenwoordiger op het eiland, werd in februari vorig jaar benoemd om orde op zaken te stellen na de moord op zijn voorganger Erignac. Bonnet liet zich niet kennen en begon met een keihard optreden tegen de corruptie en georganiseerde misdaad op het eiland. Kort na zijn aantreden richtte hij een speciale anti-terreureenheid op. De drie gearresteerde gendarmes waren daarvan lid.

Het kabinet-Jospin denkt met het schaamrood op de kaken terug aan 1985, toen Frankrijk te kijk werd gezet door een aanslag van geheim agenten op het Greenpeace-schip Rainbow Warrior. Ook toen had Frankrijk een socialistische regering die spierballen moest tonen, maar hopeloos faalde.

Op Corsica lopen corruptie, maffia en onafhankelijkheidsstrijd dwars door elkaar heen. Corsica hoort sinds 1768 bij Frankrijk, dat het eiland vanaf het begin een zekere mate van autonomie gaf, met een eigen parlement. Die zelfstandigheid gaat de separatisten lang niet ver genoeg. Vandaag op de kop af 23 jaar geleden ontploften de eerste bommen op het eiland, waarmee de geboorte werd aangekondigd van het bevrijdingsleger FLNC. Sindsdien zijn zowel op het vasteland als op Corsica vele honderden aanslagen gepleegd waarbij minstens achttien doden vielen.

Maar lang niet alle aanslagen willen onafhankelijkheid afdwingen; sommige dienen regelrecht doelen van de maffia, die de touwtjes steeds steviger in handen heeft, geholpen door foute ambtenaren. En foute politiemannen: een van de gearresteerde agenten werd eind vorig jaar al eens gepakt toen hij in een gestolen luxe speedboot over de Middellandse Zee scheerde.

Bonnet had door die chaos de bezem moeten halen, maar merkt nu dat met Chez Francis ook z'n veger in de as is gelegd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden