Politie boekt eerste succesje bij werving allochtoon

null Beeld Politie
Beeld Politie

Özlem (30), hoofdagent in opleiding, bestaat echt en is geen ingehuurde actrice voor een poster. Ze belooft: "Ik red je zusje als ze dreigt te verdrinken."

Politieagenten met de achtergrond van Özlem zijn er veel te weinig binnen de Nationale Politie. Er is jarenlang gepoogd de diversiteit op te krikken. Tot voor kort zonder succes.

Acht ton heeft de politie beschikbaar om gerichter te werven. En uit de cijfers van de eerste lichting nieuwe agenten in spe die naar de Politieacademie gaan, blijkt er voor het eerst in jaren dat er meer animo onder niet-westerse allochtonen is. Voor de opleiding tot surveillant, hoofdagent of rechercheurs zijn in totaal 383 mensen geselecteerd. Daarvan is 17 procent allochtoon.

Dat is aanzienlijk meer dan in voorgaande jaren. Vorig jaar ging het om 12,1 procent. Het percentage niet-westerse allochtonen (onder meer Marokkaanse en Turkse Nederlanders) is zelfs bijna verdubbeld: de afgelopen jaren schommelde het percentage rond de 6 procent, in de golf nieuwe studenten is 13 procent niet-westerse allochtoon.

De politie voorspelt dat de stijgende lijn wordt doorgezet en richting 20 procent allochtonen gaat als later dit jaar een volgende lichting naar de opleiding gaat. Dat komt in de buurt van de 25 procent die de politie zichzelf eerder al oplegde voor de instroom.

Gif in de organisatie
De politie hecht veel waarde aan een grotere diversiteit. Niet alleen om beter te begrijpen wat er in wijken met veel allochtonen geschiedt, maar ook om de sfeer binnen het eigen korps te verbeteren. Vorig jaar nog publiceerde Gerard Bouman, toen nog de hoogste baas bij de politie, een alarmerende column. Er sloop wat hem betreft een 'gif de organisatie in'.

Politiemensen met een allochtone achtergrond voelden zich steeds minder thuis binnen de organisatie wegens onder meer foute grappen van collega's. De werksfeer was dusdanig vergiftigd dat Bouman moest melden dat de vertrouwenspersonen een dagtaak hadden aan het opvangen van onheus bejegende collega-politiemensen. Bouman vroeg zich af hoe je buiten de veiligheid moet garanderen als je binnen je eigen organisatie je collega's van je vervreemdt.

null Beeld Politie
Beeld Politie

Hoeveel allochtonen de politie momenteel telt, is niet te zeggen. Er mag niet op basis van etniciteit worden geregistreerd. Dat nu iets gezegd kan worden over de samenstelling van de instromers komt omdat die groep bij de sollicitatie is gevraagd om op basis van vrijwilligheid in te vullen of een van de ouders in het buitenland is geboren.

Op het moment dat ze zijn aangenomen moeten die gegevens ook weer worden vernietigd. Daardoor kan de Nationale Politie ook niet aangeven hoeveel niet-westerse allochtonen in dienst zijn. Datzelfde gaat op voor de vraag welk percentage het examen haalt. De indruk was dat er veel de eindstreep niet haalden wegens taalproblemen.

Dat de instroom nu toeneemt, duidt er op dat in het verleden ten onrechte het argument is gebruikt dat Turkse en Marokkaanse Nederlanders niet solliciteren omdat ze weinig vertrouwen hebben in het instituut politie. Uit de meest recente cijfers van het CBS over het vertrouwen in instituten blijkt dat het vertrouwen in de politie onder niet-westerse allochtonen 60 procent is, en daarmee iets lager dan onder westerse allochtonen (68 procent) en autochtonen (70 procent).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden