Politicus met zakelijke ambitie? Houd moed, en geef lezingen

Redactie: Nicole Besselink, Wilfried van der Bles, Bart Zuidervaart

Kun je beter eerst de politiek ingaan en daarna het bedrijfsleven of andersom? Het moet een lastige vraag zijn voor jonge hoogvliegers met ambities op beide fronten. Bij een bedrijf kun je in de luwte je kwaliteiten ontwikkelen om die als politicus te benutten. Begin je in de politiek, dan bouw je een uitvoerig netwerk op dat in de zakenwereld weer goed van pas kan komen.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat Camiel Eurlings (41) ooit de tijd heeft genomen voor een grondige carrièreplanning. Als achtjarige vergezelde hij zijn vader al naar de raadsvergaderingen in Valkenburg, op zijn twintigste was hij raadslid. Ook daarna reed de trein hard door: Kamerlid, Europarlementariër en op zijn 33ste minister van verkeer en waterstaat.

Daarna verzette hij de bakens. Na de val van Balkenende-IV verkoos Eurlings een nog te stichten gezin boven de rol van partijleider. Nog geen jaar na zijn vertrek uit Den Haag kondigde hij aan de KLM te gaan leiden, het bedrijf waar de wolkenridder nu alweer zijn biezen moet pakken.

undefined

Pindakaas en bitterballen

Dat Eurlings zich ook eens buiten de Haagse kaasstolp wilde wagen, is niet zo gek. Hij hoefde maar te kijken naar collega's uit het kabinet waar hij in zat. Jan Peter Balkenende? Vertrok naar Ernst & Young. Wouter Bos? Is nu voorzitter van de raad van bestuur van het Medisch Centrum van de Vrije Universiteit. En Nebahat Albayrak? Die doet nu de communicatie bij een Shell-divisie.

Ook het kabinet van VVD en CDA dat de Balkenende-tetralogie opvolgde, kan inspirerend zijn geweest voor de Limburger. Aanvoerder Mark Rutte werkte eerst tien jaar als manager bij de pindakaas- en bitterballendivisies van Unilever alvorens de politiek in te gaan. Jan Kees de Jager was eerder directeur van een ICT-bedrijf. Hun politieke succes doet vermoeden dat die werkjaren niet bepaald voor niets zijn geweest.

Blijft de vraag wat de juiste volgorde is: eerst politiek, of toch eerst het bedrijfsleven in? Volgens Gerd Leers is het vooral lastig om na de politiek weer aan de bak te komen. Na zijn veelbesproken ministerspost in Rutte-I richtte hij om die reden een uitzendbureau op voor politici. Van oud-wethouder tot minister, allemaal komen ze bij hem op de koffie voor bemiddeling

Koudwatervrees onder werkgevers, dat is volgens het Tilburgse onderzoeksbureau IVA de reden dat oud-politici zo lastig weer aan het werk komen. Het bureau schreef er in 2009 een rapport over, na een enquête onder werkgevers. Oud-politici hebben bij hen een slecht imago: politiek gekleurd, niet meer te plooien en moeilijk inpasbaar in de commerciële bedrijfscultuur.

undefined

Haagse littekens

Kun je dan maar het beste vlak voor je pensioen de politiek ingaan, zodat Haagse littekens je niet de rest van je loopbaan in de weg blijven zitten? Dat lijkt ook weer overdreven. Oud-politici als Gerrit Zalm en Joop Wijn (beiden hoog in de boom bij ABN Amro), Atzo Nicolaï (bestuurder bij DSM) en Dick Benschop (president-directeur bij Shell Nederland) lijken weinig last te hebben van hun eerdere carrière op het Binnenhof.

Hoe zo'n overstap kan slagen? De Tilburgse onderzoekers geven politici tips. Wees al tijdens je politieke carrière zichtbaar voor de arbeidsmarkt. Gebruik LinkedIn. Houd contact met voormalige werkgevers. Bezoek beurzen en alumnibijeenkomsten. Verzorg gastcolleges en lezingen. En houd hoop: als je eenmaal aan het werk bent, verdwijnen de vooroordelen vanzelf en zijn werkgevers erg tevreden. Doorgaans.

undefined

Pluspunten van politici

1. Goed netwerk

2. Strategische denkers

3. Politieke antenne

4. Diplomatiek

5. Geen 9-tot-5-mentaliteit

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden