Politicus maakt zich belachelijk in tv-show

De flamboyante Britse parlementariër George Galloway (51) zag in het televisieprogramma 'Celebrity Big Brother' een ideaal platform om mensen, vooral jongeren, te interesseren in politiek.

door Maaike Veen in Londen

Maar het onafhankelijke Lagerhuislid maakt zichzelf volstrekt belachelijk. De kritiek op zijn optreden en het verzuimen van zijn taken in zijn kiesdistrict en in het parlement groeit met de dag.

Galloway won zijn parlementszetel met de door hemzelf opgerichte partij Respect. Labour gooide hem in 2003 uit de partij vanwege zijn scherpe kritiek op de invasie van Irak.

In 'Celebrity Big Brother' drinkt hij in ochtendjas en op handen en knieën melk uit de handen van zijn baasje, de actrice Rula Lenska. Voor kat spelen is één van de taken die de ijdele politicus moest uitvoeren in 'Celebrity Big Brother'. 'Channel 4' herhaalde de beelden donderdagavond voortdurend om kijkers te trekken.

Gemiddeld kijken er vier miljoen mensen naar de groep van mislukte beroemdheden, zoals de Amerikaanse basketballer Dennis Rodham, een voormalige minnares van de Engelse voetbalcoach en een travestiet die zanger is. Zij grijpen het programma aan om hun carrière nieuw leven in te blazen.

Tegelijkertijd berichtten nieuwsprogramma's op andere kanalen dat Galloway die dag een stemming in het Lagerhuis miste over de aanleg van een spoorweg in zijn kiesdistrict Bethnal Green and Bow, in oost-Londen.

Maar Galloways woordvoerder benadrukt in een persverklaring dat zijn kantoor gewoon open is, Galloway al eerder tegen de nieuwe treinverbinding heeft gestemd en dat de laatste stemming een 'onbelangrijke technische tussenstemming was'. “George hoopt dat 'Big Brother' hem een platform geeft dat de media hem normaal gesproken niet geven. Hij komt heel menselijk over, terwijl de media hem in het verleden hebben geprobeerd te demoniseren.“

De programmamakers kunnen wel op een klachtenbrief van zijn partij rekenen, omdat zij Galloways discussies met huisgenoten over de oorlog in Irak en zijn andere politieke denkbeelden niet uitzenden. Maar volgens strenge wettelijke uitzendregels mag Channel 4 niet zomaar politieke standpunten uitzenden zonder enige context. En die beelden van Galloway als kat wel.

Galloway was gisteravond één van de drie genomineerden om weggestemd te worden, maar de algemene favoriet om naar huis gestuurd te worden is topless model Jodie Marsh.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden