column

Politicus komt tegenwoordig alleen nog weg met arbeidsverleden als 'engel'

De Groningse PvdA-politicus William Moorlag, vorig jaar bij zijn beëdiging als lid van de Tweede Kamer. Beeld ANP
De Groningse PvdA-politicus William Moorlag, vorig jaar bij zijn beëdiging als lid van de Tweede Kamer.Beeld ANP

De publieke opinie, artikelen in kranten of items op radio en televisie, de boze burger, het is allemaal veel, soms te veel, voor politieke partijen om rekening mee te houden. Imago en beeld zijn belangrijk, uiteraard, maar als het alles is en verder ook alles uitsluit, wordt het een probleem. Niet alleen, maar zeker ook in de politiek.

Als beeld te belangrijk wordt, wordt politiek defensief en groepsdiscipline allesoverheersend. Debatteren, met elkaar van mening verschillen mag, maar dan alleen als de deur dicht is. In de openbaarheid stralen we een verpletterende eensgezindheid uit.

Overstelpend en bedreigend

Politiek wordt er door dit soort groepsdwang niet geloofwaardiger op. Het is de verkeerde reactie op de inderdaad overstelpende en gemakkelijk als bedreigend te ervaren druk van de maatschappelijke aandacht voor de politicus.

Je moet tegenwoordig als Kamerlid wel zo'n beetje het hele leven voor je politieke loopbaan op je handen gezeten hebben en je adem hebben ingehouden om met een dermate blanke ziel het Binnenhof op te komen, dat niemand je wat maken kan. Als arbeidsverleden kun je zo ongeveer alleen nog wegkomen met het beroep engel.

Natuurlijk, persoonlijke integriteit is een enorm belangrijk onderdeel van het werkkapitaal van een politicus, maar de indruk kan niet worden weggenomen dat dat begrip strikter en strikter wordt opgevat. En dan vooral nadat er publiciteit is geweest over een bepaald vlekje op het blazoen van de pas aangetreden politicus.

VVD is het extreemst

De VVD is wat dat betreft zo ongeveer het extreemst. Daar bestaat iets als een integriteitscode. Vooral bedoeld als disclaimer op het moment dat er iets opduikt. Het Kamerlid dat onderwerp wordt van verkeerde publiciteit is op grond van die code gedoemd te vertrekken. Weging van de zwaarte van de 'overtreding' en een inschatting van de relevantie van het ten laste gelegde voor het goed kunnen vervullen van bijvoorbeeld het Kamerlidmaatschap wordt daarmee min of meer overbodig. Bij de VVD is je kerfstok volkomen gaaf of je vertegenwoordigt de partij niet. Allemaal vanwege het enorme belang van het beeld dat van de partij in de publiciteit en in de publieke opinie bestaat. Of dat beslissend en voor wat langere tijd beïnvloed wordt door relatief kleine incidenten wordt niet onderzocht, want het is niet relevant. Het is politiek 'catenaccio' [sterk defensief spelsysteem, red.].

Het gedoe rond het PvdA-Kamerlid William Moorlag is een nieuw voorbeeld, maar tegelijkertijd een teken van een veel interessanter fenomeen: de ideologische verwarring in de sociaal-democratie. Je zou kunnen beweren dat Moorlag als directeur van sociale werkplaatsen een zeer verdedigbare beleidslijn volgde, die het aantal werkplekken optimaliseerde voor hen die van een beschermde werkomgeving afhankelijk zijn. Dat levert uiteraard wel een kras op de kerfstok op, want in de ideale wereld zijn dergelijke krassen er niet. In die zin dus iets nieuws onder de zon: Moorlag zat niet op zijn handen voor hij Kamerlid werd en hij ademde rustig door.

Ad Melkert

Voormalig PvdA-politicus Ad Melkert antwoordde ooit op het verwijt dat hij rechts geworden was, dat niet hij bewogen had, maar dat hij de partij voorbij had zien komen van rechts naar links. Iets dergelijks overkomt nu ook Moorlag. Het grote verschil met Melkert is, dat de laatste het nog schopte tot een - overigens mislukt - partijleiderschap en dat Moorlag nu voor de sociaal-democratische zuiverheid dreigt te worden geofferd. Toch mede ook weer vanwege de angst voor wat 'men' ervan zeggen zal.

Lees ook: De kwestie-Moorlag is de kwestie-PvdA, en die gaat om meer dan de sociale werkplaats

Lees ook: De meningen zijn verdeeld: is Moorlag nog geloofwaardig?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden