Politicoloog: Vrouwenbeleid PVV is liberaal

Feministisch is te veel gezegd. Maar de PVV is wat rechten voor vrouwen betreft wel het buitenbeentje in de rechts-populistische wereld. Anders dan hun geestverwanten in Europa, is de PVV in dit opzicht een liberale partij.

In haar nog niet gepubliceerde onderzoek naar rechts-radicale partijen in België, Denemarken, Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland en Nederland, stuitte de Amsterdamse politicoloog Tjitske Akkerman op de 'januskop' van de opkomende populistische partijen. Zij hameren op emancipatie van de islamitische vrouw; die moet zich bevrijden uit het juk van de vrouwonvriendelijke, fundamentalistische islam. In het immigratiedebat benadrukken de nieuwe radicaal-rechtse partijen dat vrouwen gelijke rechten hebben en een vrije keus, schrijft Akkerman.

Als het daarentegen niet om islam en immigratie gaat, maar om autochtone vrouwen, zien de rechts-populistische partijen ze het liefst thuis, als moeder. Dan verzetten ze zich tegen kinderopvang, abortus, en mogelijkheden voor vrouwen om buitenshuis te werken. Ze zijn de verdedigers van het gezin als hoeksteen van de samenleving.

In de geschriften van de PVV kwam Akkerman weinig tegen over vrouwenrechten, zij het dat de partij van Wilders zich wel uitsprak tegen quota voor vrouwen op de arbeidsmarkt. Ook keurde de PVV bezuinigingen op kinderopvang af, terwijl andere rechts-populistische partijen juist tegen crèches zijn.

Akkerman deed haar onderzoek in de tijd dat de PVV in een gedoogconstructie zat met VVD en CDA, die ook nog eens leunde op de conservatieve SGP. De politicoloog denkt dat de PVV zich daardoor gematigd opstelde over bij voorbeeld abortus, wat ook de liberale VVD destijds deed. Anderzijds, met de homorechten ging de PVV er vol in. Geert Wilders verdedigde het homohuwelijk en was fel tegen de 'zogeheten' weigerambtenaren. Geen van de bevriende partijen in Europa is voor het homohuwelijk.

de verdieping 4|5

Waarom populisten juist nu winst boeken

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden