Politicoloog deelt somberheid Verbeet over Haagse pers niet

Gerdi Verbeet wil dat de pers zich richt op het debat, niet op krachtige uitspraken. (FOTO WERRY CRONE, TROUW)

Volgens Kamervoorzitter Verbeet richt de parlementaire pers zich te veel op het machtsspel. Onderzoeker Van Gunsteren bestrijdt dat.

De politicoloog Herman van Gunsteren is opvallend positief over het functioneren van de Haagse pers. De klacht vanuit de politiek, gisteren tijdens de jaarlijkse Lunshoflezing verwoord door Kamervoorzitter Gerdi Verbeet, deelt hij niet.

De Tweede Kamer is verder met het kritische doordenken van haar eigen rol dan de politieke journalistiek, vindt Kamervoorzitter Verbeet. De parlementariërs hebben in een aantal bijeenkomsten kritisch nagedacht over de kwaliteit van hun werk, maar van een dergelijke behoefte valt onder journalisten volgens haar niets te bespeuren.

Toch is daar volgens Verbeet alle reden toe. Zij citeerde tijdens haar lezing oud-premier Ruud Lubbers, die ooit stelde dat de combinatie van journalistiek, commercie en politiek een Bermudadriehoek vormt, die op mysterieuze wijze alles naar beneden trekt. Verbeet weet dat aan het feit dat de pers in Den Haag niet langer gewoon verslag doet van parlementaire debatten, en slechts geïnteresseerd zou zijn in de verliezers en winnaars in een machtsspel. „Juist debatten verslaan laat die dingen zien, die wezenlijk zijn aan ons werk”, aldus Verbeet.

Zij wil dat de pers meer aandacht en waardering heeft voor het politiek ambachtelijke sluiten van compromissen en minder op voorhand de oren laat hangen naar politici met krachtige uitspraken. Daarnaast pleitte zij voor minder snelle doorstroming van journalisten in Den Haag. „Een goede parlementaire redactie heeft naast een paar snelle jonge honden, vooral veel oudere, gezagvolle journalisten in de gelederen.”

Van Gunsteren, die zijn onderzoek deed samen met zijn partner, oud-actrice Cox Habbema, deelt de somberheid van Verbeet niet. Hij onderkent weliswaar dat de Haagse journalistiek massaal achter incidenten aanholt, maar dat is inherent aan het vak. Volgens Van Gunsteren en Habbema heeft de hype een functie in het collectieve proces van de journalistiek om aan waarheidsvinding te doen.

Van Gunsteren onderkent de realiteit van veel klachten van, vooral, politici over de Haagse pers, maar stelt daartegenover dat door de veelheid van radio- en televisieprogramma’s en krantentitels er genoeg tegenwicht is om het uit de bocht vliegen van media te voorkomen. Vooral de verscheidenheid moet ervoor zorgen dat de pers en de politiek niet te veel één wereldje worden.

Wel acht Van Gunsteren het van belang dat het journalistieke vak beter gereguleerd wordt. Dat kan door zelfregulatie, al heeft hij daar weinig vertrouwen in nu de media zelf de Raad voor de Journalistiek steeds minder serieus nemen. Dat kan ook door wetgeving. In dat geval zal de wetgeving bedoeld moeten zijn om de vrijheid van de pers te garanderen en niet om de pers te muilkorven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden