'Politici zijn net kleine kinderen'

Waarom mag Hero 'nul zetels' Brinkman wél naar debat?
50Plus baalt. Van het korten op pensioenen, maar ook van het uitnodigingsbeleid voor de verkiezingsdebatten van de NOS. De club van lijsttrekker Henk Krol is naar eigen zeggen niet welkom omdat de publieke omroep slechts partijen 'die nu in de Tweede Kamer zitten' wil uitnodigen.

Er wordt bij de NOS met twee maten gemeten, vinden de 50Plussers. Hun argumentatie: het Democratisch Politiek Keerpunt (DPK), de partij van PVV-afvallige Hero Brinkman, mocht afgelopen woensdag wél bij het eerste verkiezingsdebat zijn, maar heeft ook nog nooit in de Tweede Kamer gezeten.

Dat klopt natuurlijk. Want nadat Brinkman zijn PVV-vrienden verliet, zat hij als 'lid-Brinkman' in de Kamer. Voor zijn DPK moest het Kamerlid, net als andere nieuwe partijen, braaf handtekeningen verzamelen om aan de eisen van de Kiesraad te voldoen.

Juist nu de kwestie van de pensioenkortingen zo actueel is, wil lijsttrekker Henk Krol graag meedoen aan de debatten, zo laat de partij weten. Een brief van oprichter Jan Nagel aan Bram Schilham, chef van de Haagse NOS-redactie, mocht volgens de partij niet baten.

In een persbericht dat 50Plus over de gang van zaken verspreidde, wordt de 'onrechtvaardigheid' nog eens met een feitenrelaas benadrukt. "50Plus maakt al deel uit van de Staten Generaal via de Eerste Kamer en DPK niet. 50Plus staat in alle peilingen op twee of meer zetels, DPK in alle peilingen op nul." Zo is het maar net.

Play that funky music, Sybrand
Mensen die krampachtig proberen te ontsnappen aan al het campagnegeweld, kunnen na komend weekeinde niet meer bij Q-music terecht.

In het kader van de verkiezingen zet het commerciële radiostation twee weken lang verschillende politici aan de knoppen. Elke werkdag tussen 12.00 en 13.00 uur is het zover in het programma 'Q-vakantiekracht: Politici doen uitzendwerk'.

Vele ogen zullen zijn gericht op de gast-dj van dinsdag 28 augustus, Geert Wilders. Alvast een verzoekje aan de PVV-leider: draai 'We Don't Need Another Hero' van Tina Turner, dat is grappig. Iets van Blondie mag ook.

De andere politici die plaatjes gaan draaien: Renske Leijten (SP, 'Love Of The Common People' - Paul Young), Tofik Dibi (GroenLinks, 'I Started A Joke' - The Bee Gees), Alexander Pechtold (D66, 'The Final Countdown' - Europe), Sybrand van Haersma Buma (CDA, 'Bicycle Race' - Queen), Fred Teeven (VVD, 'Every Breath You Take' - The Police), Tanja Jadnanansing (PvdA, 'Het Pizzalied' - André van Duin), Hero Brinkman (DPK, 'All By Myself' - Eric Carmen), Arie Slob (ChristenUnie, 'God is a DJ' - Faithless) en als afsluiter Marianne Thieme (Partij voor de Dieren, 'The Dolphin's Cry' - Live). Gemiste kans van de radiozender is het ontbreken van de SGP. Bij dj Kees van der Staaij was 'No Woman, No Cry' van Bob Marley een zekerheid geweest. Voor de luisteraars is het dan wel weer een meevaller dat Jan-Peter Balkenende niet langer de CDA-lijsttrekker is. We weten allemaal wiens mobiele nummer hij in zijn telefoon heeft.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden