Politici willen extra aandacht voor jonge kunstenaars

Van onze kunstredactie

Tweede Kamerlid Jeltje van Nieuwenhoven (PvdA) deed deze ferme uitspraak zondagmiddag tijdens een debat in de Amsterdamse Balie. Onderwerp van gesprek was de aandacht voor de cultuur in de nieuwe verkiezingsprogramma's. De genodigde parlementariers wilden echter niet voorbij gaan aan het actuele probleem van de kunstenaars in de bijstand. Volgende maand bespreekt de Tweede Kamer of deze beroepsgroep extra steun mag krijgen wanneer er niet genoeg eigen inkomsten zijn.

Frans de Ruiter, voorzitter van belangengroep Kunsten '92, had in zijn toespraak al aandacht gevraagd voor de verlaters van kunstopleidingen. Volgens hem moeten de fondsen die de subsidies verstrekken deze groep goed in de gaten houden. Ook Peter Lankhorst (Groen Links) en Aad Nuis (D66) pleitten voor een betere materiele positie van startende kunstenaars.

Lankhorst wil in het verkiezingsprogramma van Groen Links overigens geen cultuur, maar een kunstparagraaf. Het eerste begrip is hem te breed; 'zelfs de Betuwelijn valt daaronder'. Hans Dijkstal (VVD) weet nog niet of zijn partij een apart hoofdstuk aan cultuur wijdt. Martin Berendse, directeur van het Theater Netwerk Nederland, was daar wel voorstander van, al wilde hij ook bij andere beleidsterreinen een 'culturele alinea'.

Gevraagd naar hun prioriteitenlijstje op het gebied van de kunsten kwam Dijkstal ondermeer met het cultuurbehoud. CDA-medewerker Thijs Jansen wilde de kunstopleidingen beperken. Lankhorst noemde onder andere de bevordering van amateurkunst en Nuis wilde meer 'reclame' voor kunst en cultuur.

Na een warrige discussie bleken de aanwezigen het over een ding eens: bij nieuwe bezuinigingen moeten de kunsten gespaard. Het verzoek van de Federatie voor Kunstenaarsverenigingen om 40 miljoen extra - Kunsten '92 wil zelfs 150 miljoen meer - vond echter weinig gehoor.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden