plein 2

Politici weten de redactie van Plein 2 goed te vinden

Politici zijn trouwe lezers van de  rubriek Plein 2. Ze hangen de stukjes aan de muur, of, wat vaker gebeurt, ze zoeken contact.  Beeld anp
Politici zijn trouwe lezers van de rubriek Plein 2. Ze hangen de stukjes aan de muur, of, wat vaker gebeurt, ze zoeken contact.Beeld anp

René Leegte had, toen hij nog Tweede Kamerlid was namens de VVD, op zijn werkkamer een pagina uit Trouw aan de muur hangen. Af en toe keek hij ernaar, om te kunnen glimlachen om zijn eigen spitsvondigheden.

Het betrof een aflevering van deze rubriek, geplaatst op 3 april 2013.

De redactie van 'Plein 2' had die dag de oneliners van het Kamerlid (bekend om zijn verkiezingsleus 'Kies inhoud, stem Leegte') op een rij gezet. In 2010 beweerde Leegte in een Kamerdebat dat vlees niets met duurzaamheid te maken heeft. "Want varkens raken nooit op."

Later, toen de Kamer in een hoogoplopende discussie over het schieten op fazanten en wilde eenden was verwikkeld, zei de VVD'er, tot ontsteltenis van de linkse partijen: "Jagers zijn juist begaan met de natuur. Plezierjachten vind je in de haven." Nog zo'n klassieker, tijdens een debat over duurzame energie: "Ken je de eerste Wet van Leegte? 'De wind kun je niet aan- en uitzetten'."

Duivenmelker

Politici zijn trouwe lezers van deze rubriek. Ze hangen de stukjes aan de muur, of, wat vaker gebeurt, ze zoeken contact. Zo werden we in 2013 op de vingers getikt nadat minister Henk Kamp een Achterhoeks accent was toegedicht. Een doodzonde natuurlijk. Kamp komt uit Twente. In datzelfde stukje viel overigens te lezen dat SP'er Henk van Gerven een opvallend Zeeuws dialect spreekt. Van Gerven is Noord-Brabander.

De redactie schreef in 2014 dat Halbe Zijlstra een duivenmelker is. Die ochtend hing de VVD aan de lijn. De fractieleider had die beestjes al jaren niet meer. In 2010 plaatsen we Limburger Gerd Leers in het rijtje 'kabinetsleden geboren in het buitenland'. Dat kon niet iedereen waarderen.

Een week geleden mailde SP-Kamerlid Ronald van Raak ons. Plein 2 van die dag, over verzetsman Gerrit Kastein, bevatte volgens hem een storende fout. We schreven dat deze man in de oorlog werd opgepakt door de Duitsers en vastgezet in een Kamertje op het Binnenhof. In een onbewaakt ogenblik wierp hij zich op de tweede verdieping door het raam, de dood tegemoet. Kastein was bang dat hij, als gevolg van martelingen, zijn kameraden uit het verzet zou verraden.

In het artikel stond ook dat Van Raak vertelde dat Kastein destijds was ontsnapt aan de toenmalige martelkamer, onder het Binnenhof. Van Raak wil verduidelijken dat hij niet heeft gezegd dat Kastein is ontsnapt uit de martelkamer, maar dat hij wilde voorkomen dat hij naar de martelkamer zou worden gebracht. Waarvan akte.

De SP'er miste ook zijn naam in het rijtje 'historici aan het Binnenhof'. We kozen voor Thierry Baudet, Zihni Özdil en Mark Rutte. Van Raak: "Volgens mij ben ik de enige gepromoveerde historicus aan het Binnenhof."

Zwerver

Michel van Hulten, voormalig Kamerlid en oud-staatssecretaris van verkeer en waterstaat, werd in Plein 2 ooit aangeduid als 'de absolute nummer 1 onder de politieke zwervers'. Van Hulten is verbonden geweest aan PPR, KVP, D66, GroenLinks en 50Plus. Hij reageerde per omgaande: "Het zal toch weinigen in Nederland ontgaan zijn dat ik allesbehalve een 'zwerver' ben in mijn politieke opvattingen. Die waren en zijn consistent."

Broodje schaap

In het voorjaar van 2014 schreven we over het hardnekkige gerucht dat D66'ers Jan Terlouw en Ernst Bakker in 1981 een schaap uit de sloot zouden hebben gered. Terwijl Terlouw, destijds lijsttrekker, zich over het beest ontfermde, zou zijn woordvoerder Bakker de media hebben gemobiliseerd.

Terlouw reageerde hierop: "De anekdote berust op een verzinsel, wellicht van een politieke tegenstander. Er is nooit zoiets gebeurd. Ook niet met een konijn. Ook niet met een veldmuis. Wel hebben we nu al een jaar of twintig schapen en kan ik af en toe een lam redden als het beklemd zit in een geboortegang."

Nooit te beroerd om te reageren

1.(Wijlen) Willem Aantjes

2.Jan Terlouw

3.Ronald van Raak

Jan Terlouw Beeld ANP
Jan TerlouwBeeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden