Opinie

Politici, spreek je uit over dreigende overbevolking

Publiek bij dance-festival Dance Valley in Spaarnwoude Beeld anp
Publiek bij dance-festival Dance Valley in SpaarnwoudeBeeld anp

Het is helemaal niet fijn dat ons land binnenkort 17 miljoen inwoners telt, vindt Paul Gerbrands, voorzitter van Stichting De Club van Tien Miljoen. Politici moeten eindelijk eens aangeven hoeveel mensen ons land kan herbergen.

Rond 21 maart 2016 krijgt Nederland zijn 17 miljoenste inwoner, zo becijferde het CBS. Volgens de Stichting Club van Tien Miljoen is deze mijlpaal evenwel geen reden voor een feestje. Zij roept de politiek op eindelijk eens stelling te nemen op het onderwerp 'overbevolking'.

Vergrijzing
Degenen die het in Nederland voor het zeggen hebben - in de politiek, het bedrijfsleven en religieuze organisaties - lijken belang te hebben bij bevolkingsgroei. Zij spiegelen ons vermeende economische vooruitgang voor en waarschuwen ons voor de gevolgen van vergrijzing: een tekort aan arbeidskrachten en de onbetaalbaarheid van pensioenen.

Ook is men huiverig om individuele vrijheden en verworvenheden aan te tasten, bijvoorbeeld door een getal te hangen aan het maximale aantal kinderen dat mensen zouden moeten willen krijgen of door de kinderbijslag af te schaffen.

Sinds 1900 is het aantal Nederlanders sterk gestegen, van 5 miljoen tot 16 miljoen mensen in 2001. Dat is vooral het resultaat van voortplanting van autochtone Nederlanders. Een groei van 11 miljoen mensen in honderd jaar is veel voor zo'n klein land. En we blijven groeien.

Vluchtelingenstroom
Een tweede uitdaging is de vluchtelingenstroom. Volgens de Verenigde Naties zal de bevolking van Afrika de komende decennia stijgen van 700 miljoen naar 1 miljard mensen. Als 10 procent hiervan zijn weg vindt naar Europa - niet veel gezien de armoede daar - dan krijgt de EU er 70 miljoen inwoners bij. Daarvan zullen er zeker 5 miljoen in Nederland neerstrijken. En dan hebben we het nog niet over vluchtelingen uit het Midden-Oosten en Azië.

Bovendien is immigratie een bedrijfstak geworden waar miljarden in omgaan, wat onherroepelijk gepaard gaat met grote belangen. Dit maakt de bereidheid om deze stroom in te dammen waarschijnlijk minder groot dan wenselijk.

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Vluchtelingen die net de grens van Griekenland en Macedonië gepasseerd hebben stappen op de trein naar Servië. Beeld anp
Vluchtelingen die net de grens van Griekenland en Macedonië gepasseerd hebben stappen op de trein naar Servië.Beeld anp

Vanwege al deze belangen hebben onze politiek leiders nog geen helder standpunt ingenomen over het gewenste aantal inwoners voor dit land. Tevens wordt hierdoor met het vluchtelingenbeleid slechts een slag in de lucht geslagen.

Vrijheid
Een al te hoge bevolkingsdichtheid kan de vrijheid van de individuele mens beperken. Méér vrijheid voor de één - toegekend of door zich zelf toegeëigend - kan betekenen dat er minder vrijheid is voor anderen. Zo kan het aanleggen van een weg aan de een ruimte geven, terwijl de ander zich beperkt ziet in zijn natuurbeleving. Op die manier kunnen allerlei vrijheden in toenemende mate fundamentele vrijheden van anderen aantasten.

En van een goed rentmeesterschap voor dit kleine stukje grond zal ook steeds minder sprake zijn. Het is dan ook onbegrijpelijk dat zoveel mensen en instellingen onverschillig staan tegenover de problematiek van de overbevolking.

Het is zo langzamerhand wel duidelijk dat aangeprate angsten en almaar groeiende economische belangen de rede van de mens verlammen en het taboe dat overbevolking heet alleen maar groter maken. De Stichting De Club van Tien Miljoen ziet de voortschrijdende overbevolking zowel mondiaal als in eigen land als de grootste bedreiging van de kwaliteit van leven, voor ons, maar vooral voor volgende generaties.

Wij doen daarom een klemmend beroep op de Nederlandse politiek om met duidelijke argumenten te komen voor het aantal inwoners en daarmee ook het aantal vluchtelingen dat ons land kan herbergen. Dit zou de geloofwaardigheid van de politiek vergroten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden