Politici slachtoffer van Russische wraakacties

Kamerlid Louis Bontes noemde Poetin een 'KGB-schurk' en vergeleek het huidige Rusland met de door Ronald Reagan als 'evil empire' aangeduide Sovjet-Unie. Beeld ANP
Kamerlid Louis Bontes noemde Poetin een 'KGB-schurk' en vergeleek het huidige Rusland met de door Ronald Reagan als 'evil empire' aangeduide Sovjet-Unie.Beeld ANP

Kamerleden Louis Bontes (voormalig PVV) en Michiel Servaes (PvdA) mogen voorlopig Rusland niet in. Ook europarlementariër Hans van Baalen (VVD) en de Belgische oud-premier Guy Verhofstadt zou de toegang tot het land ontzegd zijn.

Volgens premier Rutte kregen diverse Europese ambassades in Moskou donderdag een lijst overhandigd met personen die voorlopig geen visum krijgen. Bontes en Servaes bevestigden op deze lijst te staan. Bronnen zeggen tegenover persbureau ANP dat Van Baalen en Verhofstadt Rusland ook niet in mogen.

Van Baalen laat in een reactie weten dat Rusland hem niets heeft gemeld. Hij stond in februari 2014 op het Maidanplein in Kiev om de demonstranten tegen de toenmalige pro-Russische regering een hart onder riem te steken.

Voor Verhofstadt is "dit het zoveelste bewijs dat Rusland onder Poetin is afgegleden naar een totalitaire staat zonder enig respect voor de burgerlijke vrijheden.'' Verhofstadt steunde net als Van Baalen de demonstranten in Oekraïne.

PvdA-kamerlid Serveas weet niet waarom hij op de Russische lijst is gezet. "Het is tamelijk absurd,'' zegt hij. Hij sprak zich vorig jaar krachtig uit tegen de Russische interventie in Oekraïne. Hij was een paar keer in Oekraïne onder meer als waarnemer bij verkiezingen.

Bontes was de man die in debatten regelmatig een harde lijn tegenover Rusland koos. Hij noemde president Poetin bijvoorbeeld een 'KGB-schurk' en vergeleek het huidige Rusland met de door Ronald Reagan als 'evil empire' aangeduide Sovjet-Unie. Ook wil hij dat Nederland militairen stationeert in de Baltische Staten, dichtbij de Russische grens.

Zwarte lijst
Volgens Rusland zijn de toegangsverboden een antwoord op Europese sancties. Vanwege de Russische annexatie van de Krim heeft de EU een lijst opgesteld van Russen die Europa niet meer in mogen. Buitenlandse Zaken vindt dat de vergelijking niet opgaat.

De EU-lijst is openbaar en bevat alleen personen die bijdragen aan Russische schendingen van het internationale recht, terwijl de Russische lijst niet transparant of juridisch onderbouwd is, aldus het ministerie.

Zondag werd de Duitse parlementariër Karl-Georg Wellmann al teruggestuurd toen hij met een geldig visum landde op het vliegveld van Moskou. Hij zou in de Russische hoofdstad onder andere met een adviseur van president Poetin spreken.

Oppositieleden stonden niet op zijn agenda, liet Wellmann direct weten in een reactie. Wel is hij voorzitter van een Duitsland-Oekraïne werkgroep in de Bondsdag. In een interview met het tijdschrift Der Spiegel uitte Wellmann dan ook het vermoeden dat Rusland een zwarte lijst bijhoudt.

Ook de voorzitter van de Poolse senaat, Bogdan Borusewicz, kwam begin maart al het land niet in. Hij wilde in Rusland de begrafenis van de vermoorde oppositieactivist Boris Nemtsov bijwonen. Volgens de Poolse regering was de weigering een reactie op de plaatsing van de Russische parlementsvoorzitter Valentina Matviyenko op de EU-sanctielijst. Een Poolse staatssecretaris en regeringsadviseur mochten wel naar de begrafenis van Nemtsov.

Blokletters
Premier Mark Rutte is boos over het besluit van Rusland om de Nederlandse parlementariërs de toegang tot Rusland te ontzeggen. Nederland heeft dat de Russische autoriteiten inmiddels luid en duidelijk laten weten, maakte Rutte vrijdag na de wekelijkse ministerraad bekend.
"De lijst ontbeert iedere fundering op internationaal recht, is niet transparant en niet aanvechtbaar. We verwerpen de daden van Moskou en hebben dat ook laten weten. Ze krijgen dit van ons in blokletters te horen'', aldus de premier. - anp

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden