Politici rukten uit alsof er een bom was ingeslagen

Geert Wilders bezoekt de Haagse Schilderswijk, als reactie op berichten in de media over 'De Sharia Driehoek', waar radicale moslims de dienst zouden uitmaken op straat. Beeld anp
Geert Wilders bezoekt de Haagse Schilderswijk, als reactie op berichten in de media over 'De Sharia Driehoek', waar radicale moslims de dienst zouden uitmaken op straat.Beeld anp

Lodewijk Asscher deed deze week denken aan Joeri Gagarin. De Rus draaide een halve eeuw geleden, als eerste, een rondje om de aarde, keerde behouden terug, en zei: "Ik heb God niet gezien".

Asscher, de minister van binnenlandse zaken, bracht deze week een bezoek aan de Haagse Schilderswijk, en zei na afloop dat hij geen 'shariawijk' had ontdekt. Er waren problemen in de wijk, aldus Asscher, maar de dienst werd er niet uitgemaakt door orthodoxe moslims die hun heilige wetten aan anderen opleggen.

Asscher was niet de enige bezoeker; een hele stoet politici ging door de Schilderswijk, omdat wij hadden bericht dat in een deel ervan, de 'Vergeten Driehoek', de dominantie heerst van de orthodoxe islam. Ook PVV-leider Geert Wilders trok naar de Vergeten Driehoek, niet om te onderzoeken of daar iets mis was - want dat neemt hij graag aan - maar om duidelijk te maken dat ook dit stukje zíjn Nederland is. Een Nederland waarin geen moslimdominantie wordt getolereerd.

Ontwikkeling van jaren
Was de krant niet in de fout gegaan door deze PVV-kat zo op het spek te binden? Had Trouw niet te groot alarm geslagen over de toestand in dat stukje Den Haag?

Ik denk het niet. Het alarm zat niet zozeer in de krant, maar in de reacties. Ik heb me verbaasd over de omvang, aard en toon daarvan. Media krijgen vaak te horen dat ze zaken opkloppen, en dat de politiek dan maar moet zien hoe ze het deksel weer op de pan krijgt. Maar in dit geval gebeurde het omgekeerde. Politici reageerden alsof er een bom was gevallen, en rukten uit om de schade op te nemen.

De Vergeten Driehoek is niet in een nachtelijk uur moslimwijk geworden. Wat in de krant werd beschreven, is een ontwikkeling van jaren. Een voorbeeld van segregatie zoals die zich vaker voordoet in grote steden, en in allerlei gedaanten.

Er was kritiek dat er in het verhaal alleen anonieme, en geanonimiseerde, bronnen werden opgevoerd. Dat is een noodzaak als er geen andere weg is om het verhaal gepubliceerd te krijgen. De vele bronnen die voor dit verhaal zijn gebruikt, zijn allemaal bij de redactie bekend. De maker, Perdiep Ramesar, werkt al heel lang in dit deel van Den Haag. Hij heeft verslag willen doen van een ontwikkeling, niet van een bominslag. Dat werd ook onderschreven door een politicus die níet op hol sloeg: PvdA-senator Adri Duivesteijn, die wethouder is geweest in Den Haag en die in de Schilderswijk woont. Duivesteijn was niet blij met de publiciteit over 'zijn' wijk, maar onderschreef de gesignaleerde ontwikkeling. En hij was verbolgen over de polariserende reacties van de politiek erop.

Willem Schoonen

P.S.

U heeft in groten getale gereageerd op de vernieuwing van de krant, en overwegend positief. Zeer bedankt daarvoor. Met de kritische noten gaan we aan de slag. Maar de beurspagina, die sommigen missen, halen we niet terug. We hebben die ruimte nodig voor nieuws en achtergrondverhalen.

Buiten dit ongemak was er weinig reden tot klagen. Wel zorg her en der dat ook Trouw in de valkuil trapt van een schoonheid die oppervlakkig maakt. Een lezer schreef: "Ik ben overgegaan van NRC naar Trouw omdat ik Trouw zo aangenaam degelijk vond. Mijn verzoek: blijf alstublieft een beetje saai."

En bovenaan de koffieautomaat hangt een reactie die een breed gedeeld gevoel mooi verwoordt: "Een vernieuwing die niet stoort, waaraan je niet hoeft te wennen. Alsof het licht is aangegaan in een nog steeds zo vertrouwde kamer."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden